Школярів 9-х класів готують до нових іспитів: що зміниться в системі оцінювання

В Україні планують оновити державну підсумкову атестацію (ДПА) для учнів 4-х і 9-х класів. Перші випробування нової моделі ДПА для учнів 4-го класу відбулися навесні 2024 року, а пілотне тестування для 9-класників заплановане на 2026 рік.

Це частина стратегії розвитку освітніх оцінювань, яку розробив Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО). Ця стратегія була затверджена у 2019 році і враховує концепцію Нової української школи. Однак через пандемію COVID-19 та війну реалізація планів затрималася.

Школа, вчитель, уроки / фото: Pinterest

Результати пілотування для 4-класників у 2024 році вказали на необхідність змін в системі оцінювання. Тому у 2025 році буде проведено другий етап тестування оновленої ДПА для 4-класників.

“Дані, отримані за його підсумками, не позначаться на підсумкових (річних) оцінках учнів/учениць, натомість їх використають для уточнення підходів до оцінювання, розроблення моделі тестування, яка має забезпечувати якомога повніше охоплення обов’язкових результатів навчання, визначених новим Державним стандартом початкової освіти й чинними освітніми програмами для початкової школи”, – пояснили в центрі.

В Українському центрі оцінювання якості освіти сказали, що розробка моделі оцінювання для учнів 9-х класів є складним завданням. Це зумовлено тим, що обсяг освітніх галузей, які охоплює ДПА для 9-го класу, значно більший, ніж у початковій школі.

Крім того, учні 9-х класів навчаються за різними програмами, які відрізняються за змістом. Попри це, найбільш імовірно, що ДПА для 9-х класів проводитимуть у форматі комп’ютерного тестування. Результати будуть доступні як учням, так і вчителям.

Школярі на уроці

“Зрозуміло, що проведення ДПА–9 на комп’ютерній основі пов’язане з багатьма проблемами: від якості техніки в закладах до дотримання академічної доброчесності під час проведення тестувань. Процес імплементації нової моделі ДПА–9 буде тривалим і багаторічним”, – пояснили в УЦОЯО.

Фахівці Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) вже розпочали підготовку до створення нової моделі оцінювання знань учнів 9-х класів. Вони планують перевіряти не тільки мовно-літературні та математичні навички, а й знання з громадянської освіти, історії, іноземних мов та природничих наук.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

4 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

17 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

27 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

40 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

55 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

55 хв. ago