Сонячні панелі допомагають економити: українець платить за електрику лише 4 місяці на рік

Житель Харкова Олесь Штефчук поділився своїм досвідом використання сонячних батарей для енергопостачання будинку. Частину енергії він витрачає для власних потреб, а частину — продає державі, пише Суспільне Харків.

Харків’янин розповів, що потужності сонячних батарей вистачає для живлення інверторного кондиціонера, який споживає 200-300 Вт. Пристрій працює по кілька годин на день і управляється за допомогою смарт-розетки. Також у будинку працює і бойлер. У всьому будинку Олесь Штефчук встановив “розумні” розетки для того, щоб розуміти, яку кількість електроенергії на місяць споживає кожна одиниця техніки.

Сонячна станція, розташована на даху будинку Олеся Штефчука, займає площу 40 кв. м і дає змогу через активне сонце повертати в централізовану міську енергосистему близько 1000 кВт. Батареї здатні генерувати 60-70 кВт у сонячний день. У червні вони виробили 1400 кВт*год, сім’я ж використовувала лише 300-400 кВт*год. До слова, фотоелементи чоловік встановив 8 років тому.

Олесь Штефчук і його сонячна станція Фото: Суспільне Харків

Як каже власник, залежно від погодних умов станція може генерувати в 10-30 разів більше електроенергії, ніж споживає його родина. Рахунки за електрику Олесь Штефчук оплачує лише 4 місяці в осінньо-зимовий період, коли сонячного світла недостатньо і сонячні батареї не виробляють значної кількості енергії. В інші місяці використовується енергія сонця.

На момент монтажу сонячної електростанції в 2016 році, 1 кВт коштував 1200-1500 доларів США, 10-кіловатна станція оцінювалася в 12 000-15 000 доларів. Зараз ціни зовсім інші, оскільки на ринку більше пропозицій і ширший вибір продукції. Олесь підкреслює, що за 8 років йому вдалося повернути 80% інвестицій.

Є у системи і недолік: оскільки вона під’єднана до централізованої електромережі, то не здатна генерувати енергію під час віялових і аварійних відключень. Рятує в такій ситуації інвертор. Чоловік має намір встановити ще одну сонячну електростанцію, яка забезпечить повну автономність його домогосподарства.

Олесь Штефчук рекомендує тим, хто хоче перейти на фотоелектричні елементи, використовувати сонячний калькулятор, який, з огляду на локацію і потужність станції, визначить її ефективність.

Ольга Степанова

Recent Posts

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

8 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

16 хв. ago

Найекстремальніша “хвиля-вбивця” в історії: гігантська стіна води досягла висоти 4 поверху (відео)

Океан покриває більшу частину поверхні планети, але все ще є найбільш маловивченим місцем на Землі.…

24 хв. ago

В Україну масово везуть китайські авто: топ-5 найпопулярніших моделей

Українці почали набагато активніше купувати автомобілі з Китаю. Протягом серпня до України ввезли з КНР понад…

32 хв. ago

“П’яні та побиті”: в “Укрзалізниці” відреагували на скандал з воєнізованими охоронцями

Близько 6-ї ранку 16 вересня в потязі працівник воєнізованої охорони "Укрзалізниці" заснув у купе провідника.…

40 хв. ago

Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень

У редакцію "На Пенсії" написав Петро Бабенко із Чернігівської області, і його обурення цілком зрозуміле. Чоловік упевнений,…

48 хв. ago