Аспірантура в окопах: до чого призведе скандальне рішення МОН, — експерти

Аспіранти, які навчаються на контрактній основі, більше не зможуть оформити відстрочку від армії. Цього року очне навчання передбачено тільки для бюджетників, оскільки попит на аспірантуру, на думку уряду, пов’язаний з ухиленням від мобілізації.

Міністерство освіти і науки кардинально змінило правила вступу на навчання в аспірантурі в день початку вступних іспитів. Відомство скасувало можливість вступу на контрактну денну форму навчання, а також вдруге підвищило прохідний бал. Про це заявив міністр Оксен Лісовий.

За його словами, рішення ухвалено через високий інтерес до навчання в аспірантурі у чоловіків призовного віку. У МОН вважають, що вступна кампанія може перетворитися на корупційний інструмент уникнення мобілізації. А тому було ухвалено рішення здійснювати цього року вступ до аспірантури виключно за держзамовленням.

“Те, що система освіти стала такою “дірою” для ухилення, свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми приступили до її комплексної трансформації. Бо якість освіти і цінності, які живляться в цій системі, мають значення”, — сказав міністр.

У МОН уточнили, що вступ до аспірантури цього року здійснюватиметься винятково за державним замовленням, а бюджетних місць стане вдвічі більше — 7000 замість 3200. Однак кількість охочих вступити — в рази більша.

“Цього року ми запровадили обов’язковий тест для вступу до аспірантури — ЄВІ (Єдиний вступний іспит — ред.). Його також складають і майбутні магістри. І ось, у 2024 році, для складання ЄВІ загалом зареєструвалися 246 189 осіб. 79% із них — чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури. А якщо конкретніше — 91 561 особа призовного віку. Рекорд усіх рекордів”, — додав Лісовий.

У відомстві уточнили, що вступити до аспірантури за контрактом цього року можна буде тільки на заочну та вечірню форму навчання, що не дає права на відстрочку від мобілізації.

У МОН вважають, що навчання в аспірантурі є відповідальним процесом, який має поглиблювати дослідницькі здобутки та розвивати науковий пласт української освіти загалом.

Навчання не для всіх: що не так із рішенням МОН

Протягом останнього року влада неодноразово намагалася скасувати відстрочку для студентів, які здобувають більше однієї освіти: вищу або професійно-технічну. Так нардеп Федір Веніславський говорив, що якщо людина зловживає правом на відстрочку під час дії воєнного стану, це право потрібно обмежити.

“Якщо людина здобула освіту, а після цього здобуває ще одну — вищу або професійно-технічну освіту, і це відбувається після 30 років, це не дає право на отримання відстрочки. Студентів, які здобувають другу освіту до 30, це не стосується”, — зазначав Веніславський.

У підсумку, після того як новий закон про мобілізацію набув чинності, відстрочки позбавили студентів віком 25-60 років, які здобувають освіту, не вищу за попередній рівень. Наприклад, якщо військовозобов’язаний закінчив бакалаврат з економіки і знову вступає на бакалаврський рівень, але за іншою спеціальністю.

Крім того, мобілізація студентів можлива в період між навчанням, якщо людина отримала ступінь бакалавра, але ще не була офіційно зарахована до магістратури. Тож загалом, навіть українців, які безперервно і поетапно здобувають освіту, у цей проміжок часу закон від призову не захищає.

Проте в МОН порахували, що високий попит на вступ до аспірантури означає “ухилення” від призову, а тому в день початку вступних іспитів оголосили про нові правила, щодо неможливості вступити на очну контрактну форму навчання.

Рішення уряду вже розкритикували у Верховній Раді. Так нардеп і голова підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина наголосила, що влада могла піти іншим шляхом, щоб уникнути корупційних ризиків, пов’язаних із мобілізацією, водночас зберігши можливість продовжити навчання для тих, хто цього хоче. А саме:

  • унеможливити для ЗВО набір аспірантів у понад ліцензований обсяг;
  • зменшити ліцензовані обсяги підготовки аспірантів;
  • перевірити всі університети і покарати корупціонерів у них;
  • вчасно змінити правила вступу.

“Можна було зробити ще багато всього — але ні”, — заявила Гришина.

Нардеп наголосила, що порядок вступу змінили тоді, коли українці вже складають іспити. При цьому рішення про збільшення кількості бюджетних місць виглядає так, ніби в країні “є зайві кошти”.

Українці теж вороже зустріли нові правила. Під публікацією пресслужби МОН коментароти нагадали міністерству, що розділяти аспірантів на “контрактників” і “бюджетників” відмовилися ще під час ухвалення закону про посилення мобілізації, бо це є порушенням Конституції.

Завищили прохідний бал для аспірантів

За словами засновника Всеукраїнської освітньої компанії ЗНО Setstud Олександра Кондратюка, повідомити про нові правила могли б непомітно, бо тема бюджету загалом в університетах замовчується роками. Але цього разу, через резонансність питання МОН вирішили голосно озвучити непопулярне рішення.

“На бакалавраті для звичайних абітурієнтів з року в рік “ріжуть” місця, і особливо не звітують. І у випадку з аспірантами можна було б зробити так само, ніхто б і не помітив. Шкода, що нічого не чути про інші успішні освітні реформи, які підвищують якість, а тільки про подібні обмеження”, — каже Кондратюк.

Експерт зазначає, що нові правила насамперед впливають на економіку, а також на ставлення людей до вищої освіти. Зрештою, є таке поняття, як верховенство права. І якщо закон дозволяє тим, хто здобуває послідовну вищу освіту, отримати відстрочку від мобілізації, так і має бути.

“Якби МОН скоротило кількість контрактних місць — з 5 000, які були раніше, до 4 000, це все одно було б дуже мало, і вступили б найкращі. Помножимо 4 000 місць на 50 000 грн за рік навчання і отримуємо 200 млн грн прибутку. Прозора система вступу і високий прохідний був все одно не дали б можливість вступити всім”, — вважає експерт.

160 балів, які встановили для аспірантів, — це 64% правильних відповідей, зазначає Кондратюк. Такий поріг з математики серед школярів набирають лише 10% людей. Тобто це дуже високий прохідний бал.

“Можна було б сміливо поставити ще вищий бал — 70% правильних відповідей. І далі слідкувати за ЗВО, особливо слабкими, у яких буде спокуса набрати на контракт побільше людей, щоб заробити. Це не простий шлях, але так можна було б зробити. І всі залишилися б задоволені. І навіть якщо той, хто “ухиляється”, вступить, це буде дуже розумна людина”, — додає експерт.

Тепер, за словами Кондратюка, ЗВО, які заробляли на “контрактниках”, зокрема приватні вищі навчальні заклади, залишаться без грошей.

“ЗВО приватні заздалегідь усе прорахували, а тепер у них умовно мінус 5 млн грн. І що далі? Усіх звільнять і закриються. Але ж скільки нових відкриттів могли б із часом зробити всі ці 100 тисяч аспірантів, охочих вступити. І напевно серед них знайшлися б генії. Але тепер уже відкриттів не зроблять”, — додає експерт.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація замість інституту: кого із студентів можуть покликати вже з 1 липня

Ухвалений 18 травня 2024 року новий закон про мобілізацію вніс низку змін у процес призову.…

6 години ago

“Ходжу не так легко, як раніше”: Байден виправдався за провальні дебати з Трампом

Президент США Джо Байден звернувся до своїх прихильників після провальних дебатів з опонентом на виборах Дональдом Трампом.…

6 години ago

У РФ депутати “подружилися” з фейковим z-поетом, який видавав вірші нацистів за патріотичні

У РФ антивоєнні активісти створили фейковий акаунт вигаданого Z-поета Геннадія Ракітіна й опублікували під його…

6 години ago

Землю накрила потужна магнітна буря: як вберегтися від шкідливого впливу

У п'ятницю, 28 червня Землю "атакувала" потужна магнітна буря. Згідно з прогнозами метеорологів, її активність триватиме і…

7 години ago

Таємничий політ “літака Путіна” до США: з’явилася цікава деталь

Російський урядовий літак Іл-96-300ПУ авіакомпанії "Спеціальний літний загін "Росія" з бортовим номером RA-96019, у середу,…

7 години ago

Що зміниться у врученні повісток в липні

У липні закінчиться 60-денний термін, який надається військовозобов'язаним громадянам України на оновлення даних. Водночас з цим…

7 години ago