Мобілізація в Україні: коли повістки почнуть надсилати поштою

Українці, які протягом 60 днів від моменту набуття чинності нового закону про мобілізацію не оновили свої військово-облікові дані, отримають повістки поштою. Листи почнуть приходити за адресами реєстрації вже з 17 липня.

Про повістки тим громадянам, які не оновили даних, повідомив військовий адвокат Сергій Дубок у коментарі “Суспільному”.  Він підкреслив, що листи прийдуть лише тим, хто не оновив дані.

“У разі не уточнення протягом 60 днів військовозобов’язаним або резервістом фактичної адреси місця проживання, повістка буде надіслана на його адресу зареєстрованого місця проживання. Отже, направлення повісток поштою розпочнеться після 17 липня 2024 року”, – пояснив адвокат.

Дубок нагадав, що правоохоронці не мають права вручати повістки. За новим законом про мобілізацію вони лише можуть затримувати та доставляти військовозобов’язаних до ТЦК та СП.

Усі військовозобов’язані громадяни мають мати при собі військово-облікові документи. Ці документи слід показувати на вимогу правоохоронцям, військовим ТЦК та СП, а у прикордонній зоні – прикордонникам. Військові та правоохоронці мають право вести відео та фотофіксацію перевірки документів. У випадку ігнорування такої вимоги чи відсутності документі можна отримати великий штраф – від 17 тис.до 25 тис.

Як оновити дані?

Всі військовозобов’язані громадяни мають до 17 липня включно оновити свої військово-облікові дані. Це можна зробити, особисто відвідавши ТЦК та СП, Центр рекрутингу, через систему Резерв+, або ЦНАП. 

Для того, щоб оновити дані у ЦНАП слід взяти з собою паспорт, ідентифікаційний код, мати з собою телефон, бо підтвердження процедури оновлення даних потребуватиме підтвердження через смс на телефон. У ЦНАПі можна оновити актуальну адресу проживання, номер телефону та електронну пошту.

Оновити дані можна і через мобільний застосунок Резерв+. Спершу його слід завантажити на телефон, пройти верифікацію одним із запропонованих способів, та актуалізувати свої дані. Це спосіб оновлення даних наразі найпопулярніший серед українців. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

4 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

13 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

20 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

25 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

31 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

42 хв. ago