Кому загрожує арешт майна за борги: як не втратити квартиру

Повномасштабна війна в Україні триває, але, попри це, можливий арешт майна боржника за аліментами, людей, які не виплачували людям зарплату чи влізли у борги якимось іншим способом.

Арешт майна у воєнний час – що потрібно знати

Боржниками можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. У нашій країні 2014 року запустили державний інтернет-аукціон “СЕТАМ”, на якому майно людей, що загрузли в боргах, можуть “пустити з молотка”. Суть аукціону полягає в тому, щоб виручити гроші, які людина винна, але не хоче віддавати, а залишок коштів, якщо він буде, “світить” власнику речей. Продати можуть і нерухомість, і всілякий непотріб, навіть пачку дріжджів.

На кінець травня проблеми переважно мали громадяни, які опинилися в борговій ямі через кредити чи договори позики. Такою інформацією поділилися в “CETAM”. Якщо людина ухилятиметься від мобілізаційних заходів, наразиться на покарання штрафом і не виплатить необхідну суму, то і вона може опинитися в переліку боржників, а згодом залишитися без майна.

Арешт майна боржника за кредитом чи людини, яка якимось іншим способом опинилася в боргах, непростий процес. Спочатку кредитору потрібно направити позов до суду і вимагати стягнути заборгованість з боржника. За відомостями адвокатів, часто суди ухвалюють рішення на користь кредиторів, і після цього боржникам потрібно виплачувати не тільки основну суму боргу, а й, зокрема, кілька відсотків річних за те, що вони користувалися кредитними грошима.

У нашій країні арешт нерухомого майна можливий, якщо кредитор проситиме суд для забезпечення реального стягнення грошей з боржника заарештувати його певне майно, зокрема, йдеться про житло, засоби пересування та рахунки.

Яка сума боргу для арешту майна – Україна має це знати

Наприкінці лютого поточного року в Південному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції повідомили, що, якщо сума, яку хочуть стягнути за виконавчим провадженням, становить менше ніж розмір 20 мінімальних зарплат (з 1 квітня – 160 тис. гривень), то не здійснюється приймання звернення на стягнення єдиного житла боржника чи ділянки.

Коли забирають майно за борги, і що забрати не можуть

У боржника щось можуть відібрати тільки за рішенням суду. Юристи зазначають, що є цілий перелік того, що не можна забрати, зокрема, до нього входять:

  • нагороди та призи;
  • речі індивідуального користування (наприклад, взуття та одяг);
  • дитячі речі;
  • вироби медичного призначення, які необхідні боржнику чи його рідним за показаннями медиків;
  • деякі меблі, зокрема, на сім’ю має залишитися одна шафа і стіл;
  • єдиний холодильник/телевізор/комп’ютер;
  • майно, необхідне для релігійних обрядів.

Якщо люди займаються фермерством, у них не можна забирати незібраний врожай і насіння, яке необхідне для нового посіву, а також інвентар.

Чи можуть забрати квартиру за борги у воєнний час

У зв’язку з набуттям чинності численних змін до законодавства, що стосується військового обліку та мобілізації, суттєвим підняттям штрафів за його порушення, виник певний суспільний резонанс, і чимало громадян занепокоїлися тим, що в них можуть “відібрати” майно, однак це не зовсім так, розповів УНІАН адвокат Адвокатського бюро “Гросмейстер” Віталій Власюк і пояснив причину.

У нашій країні військовозобов’язаним, які ухиляються від мобілізації, загрожує адміністративне покарання – від 17 тисяч гривень до 25,5 тис. грн. Крім того, за словами адвоката, процедуру притягнення до такої відповідальності спростили – тепер територіальні центри комплектування фактично можуть виносити постанови і накладати штрафи на громадян “заочно”.

Потім документи скеровують до виконавчої служби, яка і може виносити постанови про арешт різного майна чи рахунків. Якщо нерухомість заарештовано, це не означає, що буде “автоматичне” звернення на його стягнення, оскільки відібрання нерухомості – крайній захід.

Якщо людина не винна більш ніж 160 тисяч гривень, то їй не загрожує стягнення єдиного житла. “Це важко буде нахапати прямо стільки (штрафів, – Ред.), щоб на 160 тисяч за тим мобілізаційним законодавством, але в теорії це можливо…”, – попередив експерт.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Лексуси”, земля та криптовалюта: ексзаступник генпрокурора незаконно розбагатів на 29 млн грн

Колишнього заступника генерального прокурора України викрили у незаконному збагаченні майже на 29 млн грн. Люксові авто…

8 хв. ago

Вибори у Франції: опозиційні партії спробують запобігти перемозі правих на чолі з Ле Пен

Французькі опозиційні партії поспішно уклали угоди, щоб спробувати заблокувати перемогу ультраправого Національного об’єднання на чолі…

17 хв. ago

Чи мобілізують чоловіка після оновлення даних у липні: як відбувається процес призову

Військовозобовʼязані громадяни повинні оновити свої військово-облікові дані до 16 липня. Про те, як надалі відбуватиметься процес…

23 хв. ago

“Пішов на**й”: в Одесі клієнт ветеринарної клініки обматюкав ветерана війни

В Одесі у ветеринарній клініці спалахнув скандал. Туди прийшов чоловік з пуделем, побачив військового на протезах та…

27 хв. ago

Члени відомої ОЗУ: встановлені особи підозрюваних у вбивстві чиновника у Запоріжжі

Правоохоронці встановили особи підозрюваних у скоєнні вбивства директора департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Максима Денщика. Обидва…

38 хв. ago

Bugatti за 190 мільйонів: за яке авто “всадили” Зеленську пропагандисти (фото)

Дружина президента України Олена Зеленська стала об'єктом дезінформаційної атаки. В інтернеті з'явилася підроблена інформація, де стверджується, що…

42 хв. ago