ВПО масово позбавляють виплат: що кажуть у Кабміні та Верховній Раді

Скасування виплат у 2-3 тисячі гривень внутрішньо переміщеним особам (ВПО) вдарило по півтора мільйона втікачів від війни. При цьому в уряді кажуть, що грошей на ВПО у бюджеті на 2025 рік нема.

Про це в інтерв’ю “Телеграфу” розповів нардеп від “Слуги народу”, голова тимчасової спеціальної комісії ВР з питань захисту прав ВПО Павло Фролов.

Нардеп пояснив, що з часу підриву греблі Каховської ГЕС в Україні постійно зростає число ВПО. Крім того, здійснюється примусова евакуація, яка передбачає вивезення дітей, цивільних осіб з небезпечних районів Донецької, Сумської та інших областей.

— І на цьому фоні у нас відбувається скорочення фінансування потреб ВПО (в проекті бюджету 2025 закладена сума 48,5 мільярдів, що на 9,1 млрд грн менше видатків на ВПО в бюджеті поточного року. — Ред.). Зараз трохи більше мільйона ВПО отримують допомогу, але ще в лютому її отримували 2,5 млн громадян, — каже голова ТСК.

Він пояснює, що очолювана ним спецкомісія із захисту прав ВПО прийняла рішення не голосувати за бюджет, якщо не збільшать обсяг коштів на виплату допомоги на проживання ВПО.

— У нас є законопроект 10382 про повернення виплат ВПО і ми вимагаємо кожен раз, щоб цей законопроект був прийнятий і парламент встановив справедливі критерії виплат. Уряд встановив несправедливі критерії. Наприклад, якщо маєш депозит у 100 тисяч гривень, то втрачаєш право на виплату. Але ж цей депозит може бути, наприклад, успадкований і у тебе нема на нього ще прав. Або строк повернення депозиту ще не настав. А якщо людина серйозно захворіла? Ці кошти розчиняться вмить на ліки, — каже Павло Фролов.

Він також звернув увагу на критерій доходу родини у 9 444 гривні.

— Якщо більше, ти не можеш отримувати виплати. Якщо декілька людей в сім’ї, і маємо ці 9444, тоді ще можна щось на житло витратити. А якщо це одна людина? Що можна зняти на ці кошти, щоб ще й жити на них? Тому тут дуже несправедлива історія, — вважає “слуга”.

Говорячи про перспективи ухвалення законопроекту, голова ТСК зауважив, що головний виклик — включити цей документ до порядку денного пленарного засідання.

— Але, на жаль, не потрапляє він на голосування. Ми вже і листи писали, і звернення, і були виступи з трибуни, і особисто спілкувалися… З бюджетом складна ситуація. Якщо не вийде прийняти законопроект 10382, тоді будемо вимагати, щоб уряд це все швидко врегулював. Щоб не було цих дискримінаційних вимог і дійсно був захист людей, — резюмував Павло Фролов.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Одесит “рятував” ухилянтів від мобілізації за $4 тис: потрібен був лише принтер

З великої та вже прохолодної Одеси прийшли дуже цікаві новини. Тут місцевий "впевнений користувач ПК"…

6 хв. ago

Мешканців багатоповерхівок чекає “льодовиковий період”: тепла на всіх не вистачить – експерт

Україна увійде в новий опалювальний сезон з понад 12,2 мільярда кубометрів газу в сховищах, однак…

15 хв. ago

Затишне польське місто назвали найдоступнішим для відвідування на Різдво

Польське місто Познань назвали найдоступнішим європейським напрямком для відвідування на Різдво цього року. Як пише Daily Express із…

36 хв. ago

Йдете в магазин – захопіть корвалол: ціни на ключові продукти стали “непідйомними”

Ціни на овочі, що часто споживаються, включаючи картоплю, цибулю, огірки і томати, значно зросли в…

47 хв. ago

ТЦК завітали у школи Львова: у чому причина

У Львові працівники ТЦК вирішили активно залучати старшокласників до військової служби. Вони вже почали проводити…

56 хв. ago

Українцям прийде третя платіжка за газ: додали нову послугу

Цієї осені українці почали отримувати нові платіжки за технічний огляд внутрішньобудинкових систем газопостачання, відомі як…

1 годину ago