ВПО масово позбавляють виплат: що кажуть у Кабміні та Верховній Раді

Скасування виплат у 2-3 тисячі гривень внутрішньо переміщеним особам (ВПО) вдарило по півтора мільйона втікачів від війни. При цьому в уряді кажуть, що грошей на ВПО у бюджеті на 2025 рік нема.

Про це в інтерв’ю “Телеграфу” розповів нардеп від “Слуги народу”, голова тимчасової спеціальної комісії ВР з питань захисту прав ВПО Павло Фролов.

Нардеп пояснив, що з часу підриву греблі Каховської ГЕС в Україні постійно зростає число ВПО. Крім того, здійснюється примусова евакуація, яка передбачає вивезення дітей, цивільних осіб з небезпечних районів Донецької, Сумської та інших областей.

— І на цьому фоні у нас відбувається скорочення фінансування потреб ВПО (в проекті бюджету 2025 закладена сума 48,5 мільярдів, що на 9,1 млрд грн менше видатків на ВПО в бюджеті поточного року. — Ред.). Зараз трохи більше мільйона ВПО отримують допомогу, але ще в лютому її отримували 2,5 млн громадян, — каже голова ТСК.

Він пояснює, що очолювана ним спецкомісія із захисту прав ВПО прийняла рішення не голосувати за бюджет, якщо не збільшать обсяг коштів на виплату допомоги на проживання ВПО.

— У нас є законопроект 10382 про повернення виплат ВПО і ми вимагаємо кожен раз, щоб цей законопроект був прийнятий і парламент встановив справедливі критерії виплат. Уряд встановив несправедливі критерії. Наприклад, якщо маєш депозит у 100 тисяч гривень, то втрачаєш право на виплату. Але ж цей депозит може бути, наприклад, успадкований і у тебе нема на нього ще прав. Або строк повернення депозиту ще не настав. А якщо людина серйозно захворіла? Ці кошти розчиняться вмить на ліки, — каже Павло Фролов.

Він також звернув увагу на критерій доходу родини у 9 444 гривні.

— Якщо більше, ти не можеш отримувати виплати. Якщо декілька людей в сім’ї, і маємо ці 9444, тоді ще можна щось на житло витратити. А якщо це одна людина? Що можна зняти на ці кошти, щоб ще й жити на них? Тому тут дуже несправедлива історія, — вважає “слуга”.

Говорячи про перспективи ухвалення законопроекту, голова ТСК зауважив, що головний виклик — включити цей документ до порядку денного пленарного засідання.

— Але, на жаль, не потрапляє він на голосування. Ми вже і листи писали, і звернення, і були виступи з трибуни, і особисто спілкувалися… З бюджетом складна ситуація. Якщо не вийде прийняти законопроект 10382, тоді будемо вимагати, щоб уряд це все швидко врегулював. Щоб не було цих дискримінаційних вимог і дійсно був захист людей, — резюмував Павло Фролов.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

У Києві затримали помічника голови Подільського ТЦК: що він скоїв

У Києві помічника голови Подільського ТЦК затримали на хабарі. Він запропонував чоловікові уникнути штрафів за порушення правил військового…

6 хв. ago

Злякалися навіть птахи. Киргизстан вирішив змінити гімн

Влада Киргизстану вирішила змінити державний гімн, заявив речник парламенту країни Нурланбек Шакієв під час заходу з…

15 хв. ago

Ось як шахраї можуть скористатися вашим профілем у соціальних мережах

Соціальні мережі — головна мішень для численних шахраїв. Але розуміючи їхню тактику, ви можете захистити…

23 хв. ago

У вишуканій сорочці: Чарльз III та Камілла влаштували королівську вечерю на острові Самоа

Король Чарльз III та королева Камілла перебувають у великому турі Австралією та Тихоокеанським регіоном. Їхньою…

32 хв. ago

У ТЦК та МСЕК знайшли списки: усіх, хто відмазався, тепер розкрутять на повну, чого чекати

Відповідальність за ймовірний корупційний злочин голови медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), депутатки Хмельницької обласної ради Тетяни…

41 хв. ago

Під час ворожої атаки в Києві ударний дрон влучив у багатоповерхівку: що відомо (відео)

Увечері в п'ятницю, 25 жовтня, під час ворожої атаки ударних дронів у Києві пролунали вибухи.…

45 хв. ago