Уряд схвалив новий вид виплат для переселенців: хто може отримати гроші

Кабінет міністрів схвалив експериментальний проєкт надання субсидії внутрішньо переміщеним особам на оплату вартості оренди житла, який буде реалізовуватися протягом двох років. Про це повідомляє представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram. 

Зазначається, що проєкт стосується населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької, Миколаївської, Дніпропетровської, Луганської, Донецької, Херсонської областей, крім тих, що включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ.

Урядом затверджено порядок реалізації експериментального проекту. Передбачено, що надання субсидії буде можливим виключно за умови оформлення договору найму між наймачем та наймодавцем, що підлягатиме реєстрації в базі Пенсійного фонду України.

Встановлено, що надання субсидії на найм житла наймачу не обмежуватиме BПO в отриманні ще однієї цільової державної підтримки – субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Для розрахунку субсидії на найм житла наймачу встановлюється соціальний норматив площі найманого житлового приміщення на кожну особу зі складу домогосподарства ВПО – 13,65 кв.м., але не менше як 35,22 кв.м. на сім’ю.

Закріплено, що субсидія на найм житла призначатиметься, якщо видатки домогосподарства наймача перевищуватимуть обов’язковий платіж, базова відсоткова ставка якого становитиме 30% сукупних доходів домогосподарства.

Нагадаємо, голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк прокоментувала заяву омбудсмена Дмитра Лубінця, у якій він заявив, що переселенці через соціально-економічні труднощі повертаються у прифронтові міста та на тимчасово окуповані території. За словами Шуляк, держава не впоралася із політикою підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Як пояснює нардепка, державна іпотечна програма єОселя нібито недоступна для ВПО, і «лише одиниці змогли нею скористатися». Депутатка додала, що варто змінити підхід до питання ВПО, аби Україна не отримала частину суспільства, яка «буде сповнена ненавистю до всіх, людей, які у власній країні стали непотрібними». 

Ткаченко Валентина

Recent Posts

На Сонці стався новий потужний спалах: на Землі зникав зв’язок

24 жовтня космічний апарат NASA SDO зафіксував появу потужного спалаху на Сонці класу Х. Це найсильніші виверження…

9 хв. ago

Українські облігації зростають через ставки на можливу перемогу Дональда Трампа

Фонди активно купують українські доларові облігації, вважаючи, що перемога Дональда Трампа на виборах у США може сприяти…

17 хв. ago

Пара живе в наметі, бо залишилася без дому після відпустки: що сталося

Стівен з дружиною живуть у наметі в кемпінгу на Пеннінських пагорбах в Англії. Вони залишилися…

28 хв. ago

Антициклон над Україною: синоптик розказав, що буде з погодою на вихідних

Найближчими вихідними, 26 та 27 жовтня, погода в Україні буде переважно сонячною та сухою, без опадів. Про…

35 хв. ago

До 15 листопада: ТЦК мобілізуватимуть заброньованих – подробиці

Бізнес в Україні схвильований через зупинку бронювання персоналу від мобілізації з 20 жовтня 2024 року.…

43 хв. ago

Поповнити картку через термінал не вийде: українцям готують нові обмеження із грошима

В Україні можуть відбутися суттєві зміни у порядку поповнення банківських карток. Пропоновані правила спрямовані обмеження…

50 хв. ago