Повістки по Укрпошті: автоматичних штрафів не буде, але є нюанс

В Україні почали розсилати повістки через поштову службу, однак не всі українці забирають їх, тож листи із повістками повертаються в ТЦК. В інтервʼю Главреду партнер Attorneys at Law “Leshchenko, Doroshenko & Partners” Лідія Карплюк розповіла, чим це обернеться для військовозобов’язаних, інформує Стіна.

За її словами, не йде мова про автоматичне накладання штрафу за неприйняту повістку, хоча і вважатиметься, що особа була оповіщена належним чином, незалежно від того, чи вона відмовилась, чи просто не отримала повістку.

“Якщо особа не з’явилася в ТЦК у визначену на порядку денному дату (тому що вона в принципі і не знала, що мала з’явитися), після цього в ТЦК та СП формують матеріали справи про адміністративне правопорушення, і керівник ТЦК та СП наділений повноваженнями складати постанову про таке правопорушення”, – каже Карплюк.

Відомості про це будуть поступово опрацьовувати, а після підписання фінального варіанту постанови керівником ТЦК та СП буде накладене адміністративне стягнення за правопорушення протягом трьох місяців, але не пізніше року з дня його виявлення.

“Далі цю постанову надсилатимуть на адресу реєстрації, де мала б проживати ця особа. І після цього дається 15 днів із дня вручення для добровільного виконання цієї постанови – сплати штрафу”, – пояснила адвокат.

Українці, щодо яких буде створена така ухвала, матимуть можливість оскаржити її у суді з декількох причин, наприклад, через неналежне оформлення постанови. Тоді суд вирішуватиме, чи буде особа платити штраф.

“Якщо все-таки людина не дізналася про ухвалу, не оскаржила її в суді, не сплатила добровільно, і ухвала була передана на примусове виконання до органів державної виконавчої служби, то там відкривають виконавче провадження і накладають арешт на майно та кошти на рахунках боржника”, – наголосила Карплюк.

Щоб не опинитися у такій ситуації, можна відстежувати дані онлайн у Єдиному реєстрі боржників, чи на сайті Автоматизованої системи виконавчих проваджень. Так можна буде дізнатися про підстави відкриття виконавчого провадження, суму заборгованості і надалі – заплатити штраф.

Романчук Микола

Recent Posts

ВПО масово позбавляють виплат: що кажуть у Кабміні та Верховній Раді

Скасування виплат у 2-3 тисячі гривень внутрішньо переміщеним особам (ВПО) вдарило по півтора мільйона втікачів від війни.…

6 хв. ago

Податкова служба почала перевіряти дропів та нарахувати їм виплату податків

Люди, які заробляють на транзиті коштів через свої рахунки, повинні сплачувати податок на доходи фізичних осіб за…

15 хв. ago

Молдова готова стати троянським конем Путіна в Європі, – Newsweek

Референдум у Молдові щодо членства в ЄС опинився на межі провалу, проте все ж більшість виборців…

23 хв. ago

А ось це несподівано: ціни на пальне обвалилися – скільки коштує бензин, дизель та газ

Останнім часом ціни на пальне на українських АЗС знижуються, що зумовлено як зовнішніми, так і…

32 хв. ago

Пенсіонер вже в 36 років: прокурор із Сумщини отримує сотні тисяч (фото)

В Україні деякі працівники прокуратури отримують захмарні пенсії у доволі молодому віці. Одним з них є 39-річний…

41 хв. ago

Уперше у світі вдалося оживити мертвий мозок, через цілу годину

Китайські вчені відновили активність у мозку свиней майже через годину після припинення в них кровообігу. В деяких…

49 хв. ago