Опалювальний сезон на межі зриву? Мільйони українців можуть залишитися без тепла та газу

Україна готується до майбутнього опалювального сезону із запасами понад 12,2 млрд кубометрів газу. Проте експерти попереджають, що цього запасу може бути достатньо лише у разі збереження помірних зимових температур.

Олег Попенко, експерт із ЖКГ, виділив потенційні проблеми з опаленням, які можуть виникнути цієї зими.

Він назвав кілька критичних факторів, які вплинуть на здатність України успішно пройти опалювальний сезон 2024/2025.

Стан інфраструктури теплопостачання та електропостачання. Застарілі мережі, які давно вимагають модернізації, можуть стати вразливими за підвищених зимових навантажень.

Непогашена заборгованість населення перед теплопостачальними та електроенергетичними компаніями, а також перед «Нафтогазом» може перешкодити надійному постачанню будинків теплом, оскільки фінансова стабільність безпосередньо впливає на якість обслуговування.

Опалювальний сезон

Хоча наявність газу та вугілля задокументовано, Попенко попереджає, що їх може виявитися недостатньо у періоди екстремальних холодів.

Поточних запасів газу може вистачити лише відносно теплу зиму. Якщо температура різко впаде, ці запаси можуть швидко вичерпатися, що створить серйозні ризики для стабільного зимового періоду, особливо у багатоквартирних будинках, де є додаткові проблеми зі збереженням тепла.

Попенко підкреслив, що багато багатоквартирних будинків в Україні не ремонтувалися роками, що призводить до значних втрат тепла. За його оцінками, до 50% тепла може йти через погану теплоізоляцію, що фактично змушує мешканців «обігрівати вулицю» і призводить до збільшення споживання енергії.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Йдете в магазин – захопіть корвалол: ціни на ключові продукти стали “непідйомними”

Ціни на овочі, що часто споживаються, включаючи картоплю, цибулю, огірки і томати, значно зросли в…

5 хв. ago

ТЦК завітали у школи Львова: у чому причина

У Львові працівники ТЦК вирішили активно залучати старшокласників до військової служби. Вони вже почали проводити…

14 хв. ago

Українцям прийде третя платіжка за газ: додали нову послугу

Цієї осені українці почали отримувати нові платіжки за технічний огляд внутрішньобудинкових систем газопостачання, відомі як…

26 хв. ago

До виборів менш ніж 2 тижні: у кого більше шансів стати новим президентом США

Вибори у Сполучених Штатах відбудуться вже 5 листопада. Інтрига там дійсно неймовірна.Про це 24 Каналу розповів політолог…

35 хв. ago

Масштабне зростання тарифів на комунальні послуги: українців готують до потужного стрибка

Українці зіткнулися з багаторазовим підвищенням тарифів на комунальні послуги і очікується, що ця тенденція збережеться…

44 хв. ago

Американці готуються до громадянської війни після виборів? Дані опитування

Чверть американців упевнені, що після президентських виборів у США розпочнеться громадянська війна. Про це пише Time із посиланням на результати…

53 хв. ago