В реєстр Оберіг хочуть автоматично вносити дані про стан здоров’я військовозобов’язаних

До Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» внесуть зміни, якими знімуть гарантії медичної таємниці з інформації про результати медичних оглядів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які проводились з метою визначення їхньої придатності до військової служби. Відповідний законопроект №12066 24 вересня зареєструвала у Верховній Раді група депутатів на чолі з головою парламентського Комітету з питань нацбезпеки Олександром Завітневичем та членом цього комітету Олександром Федієнком. 

Наразі закон «Основи законодавства України про охорону здоров’я» у статті 24-3 передбачає, що інформаційна взаємодія між електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ) та Демографічним реєстром, Державним реєстром актів цивільного стану та Реєстром фізичних осіб – платників податків здійснюється з використанням системи електронної взаємодії інформаційних ресурсів чи з використанням єдиної інформаційної системи МВС з дотриманням вимог Закону «Про захист персональних даних». Важливо, що під час інформаційної взаємодії доступ до медичної інформації щодо пацієнта не допускається. Це безпосередньо передбачено законом. Законопроект №12066 пропонує, аби електронна система охорони здоров’я також почала автоматично «ділитися» даними з Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг». 

При цьому доступ до медичної інформації щодо пацієнта буде дозволено з метою «отримання інформації Міністерством оборони України про результати медичних оглядів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку для внесення до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з метою забезпечення національної безпеки та оборони».
Крім того, вносяться зміни до закону про Реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів, якими передбачено, що Міністерство охорони здоров’я повинно передавати до Реєстру «Оберіг» відомості про результати медоглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку.

Реєстр «Оберіг» здійснює отримання даних шляхом електронної інформаційної взаємодії з електронною системою охорони здоров’я з використанням системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів для отримання відомостей про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності.

Які дані вносять в реєстр “Оберіг”?

“Оберіг” міститиме персональні дані про всіх військовозобов’язаних українців віком від 18 до 60 років. До реєстру вносяться такі дані:  

  • ПІБ, дата народження, стать.
  • Паспортні дані: реквізити внутрішнього та закордонного паспорта, індивідуальний податковий номер.
  • Місце проживання.
  • Сімейний стан: відомості про членів сім’ї.
  • Відомості про освіту: спеціалізація.
  • Стан здоров’я.
  • Місце роботи.
  • Відомості про судимість: кримінальну відповідальність.
  • Дані про виїзд за кордон.
  • Номери телефонів та адреси електронної пошти.
  • Відомості про володіння іноземними мовами.
  • Інформація про право на володіння зброєю.
  • Реквізити водійських посвідчень.

Важливо зазначити, що згода осіб на обробку персональних даних для цілей реєстру не потрібна. Наразі доступ до “Оберегу” мають:  Міністерство оборони України, Генеральний штаб ЗСУ, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки, ТЦК та СП (Територіальні центри комплектування та соціального забезпечення).

Романчук Микола

Recent Posts

США повертає ракети великої дальності до Європи: що це означає, – The Economist

Американські ракети великої дальності повертаються до Європи, їхнє розгортання у Німеччині є частиною відродження "зброї глибокого удару".…

2 хв. ago

“Північний потік” підірвали за наказом Залужного, Зеленський нічого не знав, – Spiegel

Підрив газогону "Північний потік" у вересні 2022 року був здійснений за наказом тодішнього головнокомандувача ЗСУ Валерія…

11 хв. ago

“Не смій ділитися їжею”: у ресторані впровадили незвичні правила

У мережі обурилися новими правилами ресторану у Флориді, які деякі користувачі назвали "божевіллям". Один з…

19 хв. ago

Осінні тренди: головні моделі спідниць, які варто мати у гардеробі

Цього року осінь пропонує безліч можливостей для експериментів зі стилем. Одяг, який завжди привертає увагу…

37 хв. ago

Не тільки штрафи: як та хто наразі може покарати ухилянтів

Військовозобов'язані, які ухиляються від мобілізації в Україні, можуть нести адміністративну чи кримінальну відповідальність. У деяких…

42 хв. ago

Путін заявив, що може застосувати ядерну зброю “для захисту Білорусі”

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що Москва може застосувати ядерну зброю "у разі агресії проти Росії та…

46 хв. ago