Молоко, м’ясо, хліб: виробники різко підняли ціни на найважливіші продукти

У серпні 2024 року спостерігалося значне зростання оптових цін виробників промислової продукції. Порівняно з аналогічним періодом минулого року ціни зросли на 31,2%. При цьому ціни на продукцію, що реалізується всередині країни, збільшилися на 35,0%, а на продукцію, що експортується, – на 6,7%.

Про це свідчать дані Державної служби статистики України.

Особливо помітне зростання цін відбулося у секторі виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, де загальне зростання склало 10,5%. На внутрішньому ринку ціни у цьому сегменті зросли на 10,8%, а на експортну продукцію – на 9,2%. Лідерами зростання цін стали молочні продукти, що подорожчали на 17,8% (на внутрішньому ринку – на 16,7%), і м’ясна продукція зі зростанням на 16,4%. Проте, не всі сегменти показали зростання: ціни на цукор знизилися на 10,3% за рік.

Експерти зазначають, що зміни оптових цін зазвичай позначаються на споживчих цінах у магазинах із затримкою у кілька місяців.

Цікаво, що на тлі зростання цін в Україні світові ціни на продовольство в серпні 2024 року продовжили знижуватися. Індекс цін ФАО виявився на 1,1% нижчим, ніж рік тому, і на 24,7% нижчим від пікового значення березня 2022 року, зафіксованого після початку російського вторгнення в Україну.

Ціни на продукти в Україні / Фото: рixabay/ccipeggy

Щодо споживчої інфляції в Україні, то у серпні 2024 року вона прискорилася до 7,5% у річному обчисленні, що є найвищим показником із серпня попереднього року. Національний банк України у липні переглянув свій прогноз щодо інфляції на 2024 рік у бік підвищення – з 8,2% до 8,5%. Очікується, що протягом наступних трьох кварталів загальна інфляція в країні продовжуватиме прискорюватися, хоч і залишиться в помірних межах.

Романчук Микола

Recent Posts

США повертає ракети великої дальності до Європи: що це означає, – The Economist

Американські ракети великої дальності повертаються до Європи, їхнє розгортання у Німеччині є частиною відродження "зброї глибокого удару".…

3 хв. ago

“Північний потік” підірвали за наказом Залужного, Зеленський нічого не знав, – Spiegel

Підрив газогону "Північний потік" у вересні 2022 року був здійснений за наказом тодішнього головнокомандувача ЗСУ Валерія…

12 хв. ago

“Не смій ділитися їжею”: у ресторані впровадили незвичні правила

У мережі обурилися новими правилами ресторану у Флориді, які деякі користувачі назвали "божевіллям". Один з…

20 хв. ago

Осінні тренди: головні моделі спідниць, які варто мати у гардеробі

Цього року осінь пропонує безліч можливостей для експериментів зі стилем. Одяг, який завжди привертає увагу…

37 хв. ago

Не тільки штрафи: як та хто наразі може покарати ухилянтів

Військовозобов'язані, які ухиляються від мобілізації в Україні, можуть нести адміністративну чи кримінальну відповідальність. У деяких…

42 хв. ago

Путін заявив, що може застосувати ядерну зброю “для захисту Білорусі”

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що Москва може застосувати ядерну зброю "у разі агресії проти Росії та…

47 хв. ago