Відключення світла 25 серпня: ситуація може змінитися будь-якої миті

В Україні 25 серпня відключення електроенергії не плануються, але ситуація може змінитися при різкому зростанні споживання. Енергосистема залишається вразливою через наслідки російських атак, тому українців закликають відповідально використовувати електроприлади.

Про це повідомило “Укренерго”. Згідно з офіційними даними, в цей день обмеження на споживання електроенергії не плануються, і графіки відключень світла не діятимуть.

Це рішення стало можливим завдяки стабілізації енергосистеми України, яка поступово відновлюється після восьми масованих атак Росії. Проте, ситуація залишається непередбачуваною, і в разі різкого збільшення споживання електроенергії обмеження можуть бути запроваджені в короткий термін.

Незважаючи на відсутність запланованих відключень, енергетики закликають українців користуватися потужними електроприладами у денні години – з 10:00 до 16:00. Це допоможе зменшити навантаження на енергосистему у вечірні години, коли споживання електроенергії традиційно зростає.

Як пояснюють фахівці, енергосистема України все ще залишається вразливою, оскільки тривають аварійні та планові ремонти на енергооб’єктах. Дефіцит потужності, що виникає в системі, потребує особливої уваги як від споживачів, так і від енергетиків.

За прогнозами, починаючи з середини жовтня, графіки відключень електроенергії можуть повернутися. Основною причиною цього стане початок опалювального сезону, що призведе до суттєвого збільшення споживання електроенергії. Зимовий період традиційно є часом пікових навантажень на енергосистему, оскільки люди активно використовують електроопалення та більше вмикають світло через короткий світловий день. Через наслідки російських атак на енергооб’єкти українська енергосистема не зможе повністю покрити зростаюче споживання, що вимагатиме введення погодинних відключень.

За інформацією компанії ДТЕК, у жовтні на українців може чекати повернення графіків відключень. Це зумовлено тим, що з початком холодів зростає навантаження на енергосистему, а можливість нових атак на енергетичні об’єкти лише посилює цю загрозу. Крім того, за умов різкого похолодання, споживання електроенергії зростатиме ще більше.

Цікаво, що наприкінці липня зниження температури допомогло зменшити навантаження на енергосистему. Як зазначив Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова, це зниження виявилося більш значущим для системи, ніж відновлення роботи одного з атомних блоків. Зниження температури зменшило навантаження на 2 ГВт, тоді як введення атомного блоку додало лише 0,8 ГВт до потужності.

Водночас спека значно збільшує навантаження на енергосистему, адже з підвищенням температури більше людей вмикають кондиціонери та інші системи охолодження. Це призводить до різкого зростання споживання електроенергії, і, як наслідок, до можливих відключень, навіть у денний час. Українцям рекомендується використовувати кондиціонери помірно та в енергоощадливому режимі, щоб підтримувати стабільність енергосистеми.

З огляду на дефіцит електроенергії, Україна активно використовує імпорт електроенергії з Європи. Максимальний обсяг імпорту з ЄС може досягати 1,7 ГВт, що частково компенсує нестачу потужності. Проте цього все одно недостатньо у пікові моменти, що змушує операторів вводити тимчасові відключення електрики.

У найспекотніші години доби – з 12:00 до 16:00 – значну роль у забезпеченні електроенергією відіграють сонячні електростанції, які виробляють до 18% всієї електроенергії країни. Це суттєво полегшує навантаження на енергосистему, але лише за умов, що спека не досягає екстремальних значень.

Для збереження стабільності енергосистеми Омельченко наголошує на необхідності відповідального використання кондиціонерів. Вмикати їх варто лише тоді, коли це дійсно необхідно. Якщо всі одночасно вмикатимуть кондиціонери на максимальну потужність, це може призвести до додаткових відключень електроенергії навіть вдень. Експерти радять використовувати кондиціонери в енергоощадливому режимі та вимикати їх, коли приміщення покидають.

Закриття штор на вікнах для зменшення температури в кімнаті до ввімкнення кондиціонера також є ефективним способом зниження навантаження на енергосистему. Це просте рішення може знизити температуру на 5-7 градусів, що суттєво зменшить потребу у використанні кондиціонера на високій потужності.

Важливо розуміти, що одночасне використання мільйонів побутових кондиціонерів створює величезне навантаження на енергосистему. Кожен побутовий кондиціонер споживає близько 1 кВт⋅год, і в масштабах країни це може спричинити суттєві проблеми. Промислові кондиціонери та холодильники дійсно споживають більше електроенергії, ніж побутові, але сукупний ефект від одночасного використання побутових кондиціонерів також є значним фактором навантаження на енергосистему.

Голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький повідомив, що відключення електроенергії можуть припинитися вже наступного тижня за умов відсутності форс-мажорних обставин, таких як нові обстріли енергооб’єктів або тривала спека. Завершення ремонтів на частині атомних блоків та зниження температури повітря можуть суттєво полегшити ситуацію, звільнивши близько 2 ГВт потужності.

Ольга Степанова

Recent Posts

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

45 секунд ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

25 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

33 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

40 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

46 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

52 хв. ago