Мобілізація в Україні: ще одна категорія громадян невдовзі отримає відстрочку від призову

В Україні планують дозволити відстрочку від мобілізації ще одній категорії громадян. Йдеться про військовозобов’язаних українців, чи повнорідні та неповнорідні родичі (брат чи сестра) загинули на фронті, або ж вважаються зниклими безвісти. Така можливість передбачена й для родичів тих, хто отримав звання Героя України посмертно. 

Законопроєкт №11391 про звільнення від мобілізації такої групи військовозобов’язаний депутати ухвалили ще 21 серпня. Тепер очікується його погодження президентом Володимиром Зеленським. 

Відомо, що у попередньому варіанті законопроєкту мова йшла лише про звільнення від мобілізації осіб, близькі родичі яких загинули чи зникли безвісти. Утім депутати відкоригували положення, додавши правку й про неповнорідних родичів, які загинули чи безслідно зникли на війні.

Відтак, відтепер від мобілізації звільняють українців, повнорідні та неповнорідні брати чи сестри яких вбиті, або ж безвісти зникнули на війні. Також від мобілізації звільнять осіб, родичі яких (як повнорідні, так і неповнорідні) отримали звання Героя України посмертно, зокрема за АТО. 

Військово-облікові документи мають носити всі, а на Волині вже розсилають повістки

З 18 травня 2024 року в Україні діють нові правила військового обліку. Відповідно до них, усі військовозобов’язані чоловіки повинні носити з собою військово-облікові документи. Ця норма поширюється також і на чоловіків з інвалідністю I, II, III груп й тих, хто отримав інвалідність і був знятий з військового обліку.

Такі пояснення зробили у Міноборони України на запит “Судово-юридичної газети”. У роз’ясненні йдеться, що обов’язок носити з собою військово-облікові документи й пред’являти їх на вимогу працівників ТЦК, поліції чи прикордонників поширюється на всіх чоловіків. Для українців з інвалідністю винятку немає.

Водночас, у Волинській області працівники ТЦК вже почали надсилати повістки рекомендованим відправленням. Така повістка вважатиметься врученою належним чином, навіть якщо відмітка про її отримання відсутня. Прогнозується, що така ініціатива швидко пошириться й на інші регіони України. 

Влада Івано-Франківської області ухвалила рішення значно посилити мобілізацію у регіоні. Причиною цьому стали низькі показники та відставання від інших областей. В області збільшилась кількість блокпостів, а  мобілізаційні заходи посиляться у найближчі два тижні. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Як легко прибрати поганий запах у квартирі: експерт назвала кілька способів

Одним із головних питань домогосподарок є розв'язання проблеми з неприємним запахом у домі, але існує кілька простих…

8 хв. ago

Гірка правда: фахівець розкрив, як українцям “замилюють очі” щодо опалення та електрики

Олег Попенко, голова союзу споживачів комунальних послуг, детально розповів про плани встановлення когенераційних установок у…

19 хв. ago

Чоловік відмовився поступитись місцем людині з інвалідністю: у мережі йому «аплодують стоячи»

Чи не в кожного досвідченого мандрівника хоча б раз у житті просили помінятися місцями. Причини можуть…

31 хв. ago

Росія сховала за кордоном мільярди доларів, які неможливо заморозити, — аналітик

Навіть всупереч міжнародним санкціям, за час повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російським резидентам вдалося накопичити…

45 хв. ago

Ціни на оренду житла “злетіли до небес”: скільки коштує квартира у Києві, Львові та Дніпрі

Бум на житло в Україні. Вартість оренди суттєво зросла разом із попитом. Окрім початку навчального року,…

57 хв. ago

У РФ у районі золотовидобувної ділянки розбився вертоліт з бізнесменами: подробиці (фото)

У Амурській області Росії сталася авіакатастрофа за участю легкого багатоцільового гелікоптера Robinson R66. Це сталося…

1 годину ago