Дадуть більше відпочинку та гарантій: яким працівникам значно покращать життя

Президент України підписав Закон №3680-ІХ, який вносить зміни до трудового законодавства України та регулює працю домашніх працівників. Документ був опублікований 24 травня 2024 року і набирає чинності 24 серпня 2024 року.

Основна мета закону – встановити чіткі правила працевлаштування та захисту прав тих, хто працює в приватних домогосподарствах, таких як домогосподарки, няні, садівники та інші подібні працівники.

Няня, кадр из видео

Нова глава у Кодексі законів про працю (КЗпП)

Внесено нову главу ХІ-А “Регулювання праці домашніх працівників”, яка складається з шести статей. У ній закріплюються правовий статус домашніх працівників, поняття домашньої праці та її особливості.

Умови трудового договору

Закон встановлює обов’язкові умови трудового договору для домашніх працівників. Особливу увагу приділено умовам проживання працівників у домогосподарстві роботодавця, а також забороні роботодавцю здійснювати відрахування із зарплати працівника на оплату житла.

Гарантії та захист

Садівник, фото: youtube

Працівники отримують законодавчі гарантії щодо захисту їх честі, гідності та недоторканності особистого життя. Роботодавець не має права примушувати працівника розголошувати конфіденційну інформацію, яку він отримав під час виконання своїх обов’язків.

Робочий час та відпочинок

Закон детально врегульовує питання робочого часу, надурочних робіт, чергування та участі в поїздках з членами домогосподарства. Працівники можуть обирати альтернативні варіанти обліку робочого часу.

Припинення трудового договору

Тепер є нові підстави для розірвання трудового договору. Це стосується ситуацій, коли роботодавець і працівник не можуть знайти спільну мову або завдали один одному шкоди. Також є умови для розірвання договору, якщо помирає роботодавець або працівник.

Захист прав інспекцією праці

Згідно із законом, роботодавці тепер зобов’язані надавати інформацію про умови праці, якщо органи контролю просять.

Ольга Степанова

Recent Posts

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

2 хв. ago

Загальна мобілізація: відстрочку тепер можна оформити дистанційно

Якщо необхідно відтермінувати мобілізацію, необхідно подати певні документи. Нещодавно Верховна Рада вирішила продовжити воєнний стан…

10 хв. ago

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

25 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

41 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

50 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

1 годину ago