Українці масово встановлюють панелі на балконах квартир: на що вистачить струму від панелі за 10 тис. грн

В Україні значно зріс попит на портативні панелі. Їх можна підключати до домашніх сонячних станцій типу EcoFlow, або ж підключать до інвертора і батареї. Сонячній панелі, яка коштує близько 10 тис. грн., вистачить на генерацію 260 кВт*год. на рік (взимку генерація різко скорочується).

Киянин Олександр ще на початку року придбав панель на 300 Вт усього за 6 тис. грн. Зараз така панель коштує вже від 10 тис. грн. Згідно з розрахунками редакції, в Київській області така станція площею приблизно два метри в розібраному стані може давати до 260 кВт-год за рік. І за чинним тарифом така станція окупиться за 5,3 року, а з новою ціною – майже 9 років. Хоча насправді за цей період вартість електроенергії, ймовірно, зросте, тож і термін, за який панель окупиться, зменшиться.

Якщо враховувати тільки вартість панелі та вважати, що зарядну станцію за типом EcoFlow ви вже маєте, то вартість кВт-год електроенергії, виробленої на балконі, становитиме близько 1,1 грн (за умови, що впродовж гарантійного терміну у 20 років ви продовжите ефективно використовувати панель).

Панель також можна замовити й на Allieexpres. Киянин Юрій розповідає: свою панель він купив ще на початку липня за 145 доларів (5981 грн за курсом НБУ станом на 17 липня). Йдеться про монокристалічну панель номінальною потужністю у 200 Вт. Така ж модель панелі на “Розетці” коштує вже 12 999 грн без знижки та за 8900 грн зі знижкою.

“Скільки генерує за день. Скажу відразу – не дуже багато. Вона повішена вертикально за балконом на західній частині дому. Починає працювати (хоч щось видавати) приблизно з 11:00 і до 20:00 (залежно від сонця). У пік поки що вона у мене видавала приблизно 80 Вт на годину. Коли тільки купили й почали тестити, вона нам видала 120 ватів. От прямо зараз віддає 50 ватів. Так мало, тому що її потрібно вішати під кутом до сонця”, – розповідає Юрій.

Зарядна станція на 512 ват-годин завдяки такій панелі може повністю зарядитися за 6,4 години за умови, якщо панелі будуть віддавати по 80 Вт на годину. Юрій планує використовувати панель і після того, як скасують відключення. “Щоб реально заживити всю квартиру від сонця, потрібно ставити декілька панелей і під правильним кутом. Цю я брав більше для того, щоб “помацати”, а що воно взагалі таке”, – каже киянин.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

58 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

59 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago