Зможуть забронювати майже усіх: Кабмін дозволив бронювання для ще однієї категорії підприємств

Кабінет міністрів вніс зміни до постанови №76 і дозволив повне бронювання для саперів. Тепер відстрочка від мобілізації надається співробітникам певних підприємств та організацій, які є сертифікованими операторами протимінної діяльності.

Установи, які хочуть забронювати своїх співробітників, повинні безпосередньо брати участь у розміновуванні території України. Про це повідомляється на офіційному сайті Уряду.

Кабмін дозволив бронювання для саперів

“Гуманітарне розмінування території України — одне з ключових завдань, на вирішення якого спрямовані зусилля Уряду та наших міжнародних партнерів. Необхідно якнайшвидше забезпечити безпеку населення на потенційно забруднених мінами територіях та повернути ці землі в економічну експлуатацію”, — приводить пресслужба слова заступника міністра економіки Ігоря Безкаравайного.

Він підкреслив, що від цього залежить економічне зростання нашої країни, а також продовольча безпека за межами України. Тому важливо забронювати саперів.

“Від цього залежить як економічне зростання в Україні, так і продовольча безпека у світі. Бронювання підготовлених фахівців з розмінування, які працюють в штатах операторів, створить необхідні умови для планомірної роботи з розмінування територій”, — сказав Безкаравайний.

Зазначимо, що Кабмін дозволив бронювати не всіх співробітників цих підприємств. Ця можливість поширюється тільки на фахівців з розмінування сертифікованого оператора. Забронювати можна співробітників зі складу груп, які займаються:

  • технічним та нетехнічним обстеженням;
  • очищенням;
  • інспектуванням;
  • контролем якості.

Для довідки: у складі цих груп працюють цивільні люди, які пройшли базову підготовку. Вони мають достатньо навичок для того, щоб шукати у полях міни та вибухонебезпечні пристрої. Тепер їх будуть бронювати незалежно від того, які вони мають військово-облікову спеціальність та звання.

У Кабміні зазначають, що це бронювання у певних випадках може бути анульованим. Таке рішення можуть прийняти стосовно підприємств, які не будуть здійснювати роботи з гуманітарного розмінування українських територій протягом шести місяців.

За даними Кабміну, усього в Україні є 42 оператори протимінної діяльності. Йдеться про ті компанії, які вже отримали відповідні сертифікати. У найближчому майбутньому ще 53 організації можуть бути сертифікованими. Щобільше, з них 31 урядова організація.

Гуманітарним розміновуванням по даних на травень 2024 року займається близько 2000 фахівців. Ще приблизно 1900 спеціалістів залучені до оперативного реагування.

Ольга Степанова

Recent Posts

Кабмін збільшив обсяг бронювання чиновників від мобілізації

Уряд вніс зміни до положення про Міжвідомчу робочу групу з питань організації призову військовозобов’язаних українців…

3 хв. ago

Українцям доведеться працювати на 5 років довше, щоб вийти на пенсію

В Україні провели пенсійну реформу, яка не дозволить багатьом громадянам вийти на пенсію у 60…

11 хв. ago

У Закарпатському ТЦК чоловік порізав вени: що заявили військкоми

Військовозобов'язаний чоловік до війни отримав статус обмежено придатного для служби в армії. При посиленні мобілізації в…

17 хв. ago

Лукашенко заявив, що Захід бажає втягнути Білорусь у військові розбірки

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко продовжує спільну з Росією кампанію проти Заходу та України. Фейки про концентрацію військ…

22 хв. ago

Невзорова оголосили “екстремістом” у Росії: журналіст із відповіддю зволікати не став

Російський суд у Санк-Петербурзі визнав журналіста Олександра Невзорова та його дружину Лідію "екстремістами". Сам він уже прокоментував…

29 хв. ago

Міг вибухнути генератор: у київському ЖК спалахнула потужна пожежа

У Києві сталося загоряння в одній із багатоповерхівок. Повідомляють, що пожежа спалахнула у ЖК "Республіка". …

39 хв. ago