Ухилянтів поменшає: МОН різко змінило правила вступу до аспірантури для чоловіків

У Міністерстві освіти та науки України вирішили змінити правила вступу до аспірантури для чоловіків призовного віку. Це пов’язано з необхідністю зменшити кількість ухилянтів, які використовують освіту для уникнення мобілізації.

У 2022 році після початку повномасштабної війни у нашій державі значно зросла жага до знань серед чоловіків старших за 30 років. Вони масово ставали студентами, обираючи контрактну форму навчання й отримуючи другу, а то й третю вищу освіту. У багатьох це було викликано небажанням служити у ЗСУ.

У МОН проаналізували ситуацію та дійшли висновку, що потрібно запровадити зміни.

“Щоб навчання в аспірантурі не перетворилося на корупційний інструмент уникнення мобілізації, у 2024 році скасовувано вступ на денну форму навчання за контрактом та відкориговано правила щодо поновлення навчання в аспірантурі. Вступ в аспірантуру в цьому році здійснюватиметься виключно за державним замовленням, водночас що бюджетних місць стане вдвічі більше, щоб дати можливість всім, хто насправді бажає здобути ступінь доктора філософії (а не просто уникнути мобілізації через аспірантуру), це зробити з повною підтримкою від держави. Вступ на навчання в аспірантурі за контрактом цього року буде можливий лише на заочну та вечірню форми… Освіта — це не засіб ухилення від конституційного обов’язку”, – зазначили у відомстві.

Нагадаємо, що вечірня та заочна форми навчання не передбачають надання відстрочки від мобілізації. А переведення на денну форму навчання неможливе.

Вказано, що до 2022 року аспірантами щорічно ставали до 8000 осіб, а у 2024-му таке бажання виявили вже 246 000 осіб. Причому понад 91,5 тисячі з них – це чоловіки від 25 до 60 років, які вже мають ступінь спеціаліста чи магістра.

Наголошується, що є низка схем, які пропонують незаконно забезпечити потенційним аспірантам вступ на денну контрактну форму з метою уникнення мобілізації.

Кількість бюджетних місць з традиційних 3200 зростає до 7000. Тому ті, хто дійсно бажає навчатися та здійснювати наукову роботу, зможуть це зробити. Виші та наукові установи обиратимуть найталановитіших вступників.

Спеціальний наказ МОН діятиме у період воєнного стану.

Ольга Степанова

Recent Posts

Байден попросив не планувати йому заходи після 20:00, щоб більше спати

У відповідь на недавні невдачі в публічних виступах, президент США Джо Байден закликав губернаторів-демократів утриматися…

22 секунди ago

Друг Гіркіна: на фронті ліквідували ще одного відомого пропагандиста (фото)

Останнім часом все частіше з’являються цікаві новини про російських пропагандистів, яким тотально не щастить. Так, у…

12 хв. ago

Двометрова акула у США напала на людей

В американському штаті Техас акула напала на чотирьох відпочивальників. Як пише businessinsider, напади акул рідкісні, і в Техасі…

22 хв. ago

Суд встав на сторону військовозобов’язаного, який не оновив дані у ТЦК

Ленінський райсуд Миколаєва розглядав справу, в якій йшлося про штраф у розмірі 25 500 грн за…

33 хв. ago

Отримуватимуть $800: в ЦПД прокоментували інформацію про 5 бригад КНДР в Україні

Північна Корея — єдина країна, яка офіційно зголосилась на присутність своїх військ в Україні. Зараз…

42 хв. ago

Взяв трохи алмазів для дружини: поліція висунула звинувачення експрезиденту Бразилії

Поліція Бразилії висунула колишньому президентові Жаїру Болсонару (січень 2019-січень 2023) звинувачення у відмиванні грошей, участі…

52 хв. ago