Штраф від ТЦК можна скасувати: важлива інструкція, як це зробити

Починаючи з 17 липня, військовозобов’язані, які не оновили свої персональні дані, можуть отримати повістки від представників ТЦК рекомендованим листом. На додаток, за неявку по повістці через кілька місяців начальник ТЦК може накласти штраф на порушника військового обліку у розмірі 17 000 грн. Це передбачає постанова Кабміну №560.

Відзначимо, що повістка вважається дійсною, якщо на ній стоїть гербова печатка ТЦК (не “Для довідок” чи “Для повісток”), підпис керівника ТЦК та СП (або його відділу) і реєстраційний номер з Єдиного державного реєстру призовників. У разі відсутності хоча б одного з цих атрибутів, повістка вважається недійсною і її можна оскаржити в суді.

Можуть також виникнути ситуації, коли під час візиту поштаря військовозобов’язаний був на роботі, у відрядженні, у лікарні або вийшов за покупками. У такому випадку поштар відзначає відсутність адресата за місцем проживання, що вже вважається підтвердженням оповіщення та підставою для штрафу за ст. 210-1 КУпАП за неприбуття за повісткою.

Виходить, що реалізація норм про вручення поштового відправлення залежить від добросовісності працівника пошти. Зустрічаються випадки, коли працівники пошти взагалі не відвідують адреси отримувачів кореспонденції, чекаючи спливу терміну зберігання у відділенні та повертаючи лист відправнику. Отримувач може навіть не знати про надіслане повідомлення.

Крім того, поштар може не потрапити у під’їзд через кодові замки та домофони, а чекати на вихід мешканців він не буде. В селах поштове відділення є не у кожному населеному пункті, що теж ускладнює вручення повістки.

Час роботи поштарів часто збігається з робочим часом військовозобов’язаних, що унеможливлює вручення повістки. Це призводить до відмітки про відсутність адресата за місцем проживання.

При оскарженні постанов за ст. 210-1 КУпАП досліджуються обставини доставлення поштового відправлення та причини відсутності особи за місцем проживання. Кожен випадок розглядається індивідуально, враховуючи всі зазначені аспекти.

Ольга Степанова

Recent Posts

Путін йде на загострення: зроблено заяву щодо ядерної зброї

Президент Росії Володимир Путін загрожує, що почне виготовляти ракети меншої та середньої дальності. Таким чином,…

9 хв. ago

“Оберіг” запускають на повну: спокійного життя тепер ні в кого не буде

Військовозобов'язаним українцям, які активно ухиляються від військової служби, тепер доведеться несолодко - представники ТЦК тепер зможуть побачити…

11 хв. ago

Восени влада знову хоче суттєво підняти тарифи на електрику, газ та опалення

Українців цієї осені може чекати чергове підвищення тарифів. За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг…

17 хв. ago

На що пішли 10 млн від бронежилетів, — волонтер просить НАБУ і ДБР перевірити нерухомість Кудрицького

НАБУ та ДБР мають перевірити правомірність набуття головою НЕК “Укренерго” Володимиром Кудрицьким земельної ділянки та будинку у…

21 хв. ago

Економічне бронювання: у Раді розробили варіанти відстрочки для ФОП

В Україні передбачено бронювання для ФОП, але лише за певних умов – якщо їхня діяльність…

23 хв. ago

Створюють бригади-зомбі: Безугла розкритикувала Сирського і Умєрова через нові підрозділи

Народна депутатка України Мар’яна Безугла, членкиня фракції "Слуга народу" невдоволена тим, як поповнюють бригади в…

24 хв. ago