Заробляла на ухилянтах: на Рівненщині повідомили про підозру посадовиці МСЕК

У Рівненській області повідомили про підозру посадовиці медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка заробляла на ухилянтах. Вона входила до складу злочинної групи з 29 осіб. Підозрювані допомагали українцям призовного віку за гроші ухилятися від мобілізації.

Як повідомили Рівненська обласна прокуратура та управління СБУ в Рівненській області, мова йде про посадовицю Рівненської міжрайонної кардіологічної МСЕК. “Українська правда” із посиланням на джерела в правоохоронних органах пише, що підозрювана – Ірина Голосинюк.

Зазначається, що підозрювана у складі угруповання готувала фіктивні висновки про непридатність “хворих” до військової служби. Коштувало це 16,7 тисячі доларів США.

“За даними досудового розслідування, жінка була однією з учасниць схеми, яку нещодавно викрили на Рівненщині. Її, нагадаємо, організували три жительки Рівненського району. За 16700 доларів США вони забезпечували фіктивне лікування вигаданих діагнозів, на основі яких, зрештою, оформлювали клієнтам групи інвалідності для ухилення від мобілізації та можливості виїзду за кордон”, – повідомили у прокуратурі.

Скандали з МСЕК: які наслідки

На засідання РНБО 22 жовтня Зеленський заслухав доповіді представників СБУ, МВС, уряду та Генеральної прокуратури. Зеленський своїм указом затвердив низку рішень, які мають підвищити прозорість та ефективність у медико-соціальних експертних комісіях. Також він зазначив, що будуть прийняті відповідні кадрові зміни.

Зокрема, Зеленський ввів в дію рішення РНБО від 22 жовтня 2024 року, яке передбачає боротьбу з корупцією під час встановлення статусу інвалідності державним посадовцям. Уряд доручив провести перевірки МСЕК, розробити план цифровізації їх роботи та ініціювати законодавчі зміни для реформування системи, передбачивши ліквідацію МСЕК.

Одразу після засідання відбулася відставка генерального прокурора Андрія Костіна. Причиною відставки Костін назвав аморальну ситуацію з фальшивими інвалідностями посадових осіб державних органів. За його словами, зараз на всіх рівнях тривають перевірки та розслідування в рамках кримінальних проваджень. 

Романчук Микола

Recent Posts

На які свята та дні тижня скоюється найбільше самогубств

Міжнародна група дослідників провела аналіз бази даних, що містить понад 1,7 мільйона випадків самогубств, і…

7 хв. ago

У ТЦК терміново попередили: хто з відстрочкою не служитиме взагалі

Ті військовозобов'язані, які мають право на відстрочку, повинні надати всі необхідні для цього документи. У…

17 хв. ago

“Привіт, ти на фото?”: шахраї навчилися “спокушати” українців у Telegram новою аферою

Новий спосіб обману власників мобільних пристроїв за допомогою месенджера Telegram вигадали хитрі шахраї. Зловмисники надсилають…

24 хв. ago

“Кульгава качка”: після виборів Байден матиме шанс різко посилити Україну

Після голосування на виборах президента США 5 листопада чинний керівник Америки Джо Байден залишатиметься на посаді 76…

34 хв. ago

Помер володар звання найсильнішої людини на Землі

Помер Джефф Кейпс - легендарний спортсмен і стронгмен, дворазовий володар титулу "Найсильніша людина світу", один…

43 хв. ago

У КМДА повідомили, коли розпочнуться осінні канікули у школярів

Осінні канікули для столичних школярів розпочнуться 28 жовтня і триватимуть до 3 листопада 2024 року. Про це йдеться у…

52 хв. ago