З травня в Україні забронювали понад 1,5 мільйона співробітників: в уряді вживатимуть заходів

В Україні різко зросла кількість заброньованих співробітників компаній, які мають статус “критично важливих”. Саме тому в країні проведуть аудит таких підприємств та визначать реальну ступінь їхньої “критичності”.

Таким чином уряд хоче розібратися, чому, починаючи з травня, кількість заброньованих працівників почала зростати неймовірними темпами. Про це в ефірі “День LIVE” заявив нардеп від фракції “Слуга народу” Богдан Кіцак.

“До травня у нас було орієнтовно 800-900 тисяч осіб, які були заброньовані та працювали фактично для потреб військово-промислового комплексу. А з травня кількість заброньованих працівників зросла майже вдвічі — до 1,5 млн осіб”, — підкреслив нардеп.

Статус “критично важливих” дає право компаніям бронювати працівників від призову під час мобілізації. Проте, за словами нардепа, бронювання співробітників не завжди пов’язане із реальною критичністю підприємств для військово-промислового комплексу.

Саме тому буде проведено аудит таких підприємств, щоб скоротити кількість заброньованих працівників, водночас розглядаючи можливість додаткового економічного навантаження.

Згідно з постановою Кабінету Міністерства України є декілька критеріїв, які дають право визначати, чи підпадає підприємство під статус критично важливого.

“У нас є, згідно з постановою Кабінету Міністерства України, 5-7 критеріїв, які дають право визначати, чи підпадає підприємство під статус критично важливого, яке надалі надає йому можливість бронювати до 100% своїх працівників, які є військовозобов’язаними”, — зазначив Кіцак.

Хто може розраховувати на бронювання в жовтні:

На період мобілізації, що триває в жовтні, право на бронь мають окремі працівники, залучені до забезпечення державної та економічної безпеки. Серед них:

  • всі військовозобов’язані держслужбовці категорії А. Також держслужбовці категорій Б і В, але понад 50% кількості військовозобов’язаних працівників;
  • працівники органів державної влади, судів, Нацполіції, ДБР, НАБУ, ДСНС, БЕБ;
  • працівники підприємств, яким встановлені мобілізаційні завдання (замовлення);
  • працівники установ, які критично важливі для забезпечення потреб ЗСУ та функціонування економіки та життєдіяльності населення у особливий період.

Нагадаємо, депутат Верховної Ради України від фракції “Слуга народу” Олександр Федієнко розповів, чому бронювання людей від мобілізації через мобільний додаток “Дія” було припинено.

За словами депутата, багато підприємств, позначених як “критично важливих”, бронювали працівників і потім давали їм відрядження. Частина людей, користуючись цим, виїжджала за кордон і не поверталася до України.

Романчук Микола

Recent Posts

Розслабитися на пенсії не вийде: ким зацікавиться ТЦК

Пенсіонери, які раніше працювали у правоохоронних органах, тепер зобов’язані стати на військовий облік. Про це…

6 хв. ago

Путін назвав наступ ЗСУ у Курську області “втручанням у вибори в США”

Президент Росії Володимир Путін вважає атаку України на Курську область "втручанням Києва у вибори США".…

15 хв. ago

Над резиденцією очільника Південної Кореї вибухнула куля із КНДР. У цей час він зустрічався із Дудою

Куля зі сміттям і пропагандистськими листівкам, випущена із КНДР, вибухнула над резиденцією президента Південної Кореї…

23 хв. ago

Банкіри прогнозують значну тенізацію бізнесу після підвищення податків

Збільшення оподаткування буде виштовхувати бізнес в тінь, впевнені учасники круглого столу "Зима близько: чи готовий…

35 хв. ago

Тільки без паніки: всіх у кого газові плити та котли терміново попередили

Коли у вашому будинку або на робочому місці виникає загроза витоку газу, важливо діяти оперативно та…

44 хв. ago

Китайська компанія почала продаж квитків на політ у відкритий космос: яка ціна

Китайський космічний стартап Deep Blue Aerospace оголосив про початок продажу квитків на суборбітальний політ у відкритий космос, який…

52 хв. ago