Освіта на відстані: українським школярам пропонують нову систему навчання за кордоном

Міністерство освіти і науки України вирішило, що прийшов час змінити правила гри — особливо для тих українських дітей, які змушені навчатися за кордоном. І, так, ви не помилилися: тепер оцінки з польських, французьких чи будь-яких інших шкіл автоматично зараховуються у вітчизняні щоденники. Це новий рівень довіри — або, як сказали б скептики, спрощення заради збереження статистики.

Заступник міністра освіти Надія Кузьмічова розповіла, що програма має на меті допомогти дітям зберегти зв’язок з Україною, але водночас враховує їх нові життєві обставини. Проблема полягала у тому, що українські уроки накладалися на розклади іноземних шкіл, що створювало справжній хаос для дітей та їхніх батьків. Щоб вирішити цю проблему, у 2023 році впровадили спеціальний “українознавчий компонент”.

За новою програмою діти вивчають лише ключові предмети: українську мову, літературу, історію, географію та захист України. Все інше — це справа закордонних шкіл. За словами Кузьмічової, це базується на довірі до іноземних освітніх систем, адже “перевіряти кожну оцінку — це наче натякати дітям, що ми їм не віримо”. І виявляється, діти не дуже в захваті від такої недовіри — хтось навіть готовий повністю відмовитися від навчання в українській школі, якщо її правила будуть надто складними.

Ситуація залишається складною: за офіційними даними, понад 330 тисяч українських дітей живуть за кордоном, і ця цифра, ймовірно, ще більша. Проте, попри спрощені умови, не всім вдається продовжувати навчання в українських школах.

МОН адаптує свої правила, але чи стане це тією зміною, що утримає дітей у системі? І хоча програма начебто спрощує процес навчання, питання залишається відкритим: чи вистачить довіри та компромісів для того, щоб зберегти справжній зв’язок між дітьми за кордоном та Україною?

Романчук Микола

Recent Posts

Вперше в історії на борту пасажирського літака запустили супутниковий інтернет Starlink

Літак авіакомпанії Qatar Airways піднявся в повітря з безкоштовним високошвидкісним інтернетом для пасажирів у рамках нового партнерства…

6 хв. ago

Україну “захопив” антициклон Xelat: чого чекати від погоди у п’ятницю, 25 жовтня

Здається, на Україну вирішив завітати антициклон із трохи химерною назвою Xelat, і, як завжди, синоптики…

11 хв. ago

Чотириденний робочий тиждень: що довів експеримент у Німеччині

У Німеччині завершилося тестування моделі чотириденного робочого тижня, яке тривало з 1 лютого. Так, 50…

15 хв. ago

У Києві шахрай за день ошукав пенсіонерів на 340 тис. грн: діяв за популярною схемою

Київська поліція затримала 31-річного уродженця Одеси, який за один день ошукав двох пенсіонерів у столиці…

15 хв. ago

Юлія Тимошенко засвітилась в МакДональдзі, побачивши відео про Трампа

В мережі Інтернет 24 жовтня опублікували фотографію з Юлією Тимошенко в одеському МакДональдзі. Її помітили в компанії…

23 хв. ago

В Україні стрімко дешевшає капуста: скільки зараз коштує кілограм

В Україні почали знижуватися ціни на капусту. Продукція дешевшає через надлишок, зокрема, овоча середньопізніх сортів, які не…

32 хв. ago