Освіта на відстані: українським школярам пропонують нову систему навчання за кордоном

Міністерство освіти і науки України вирішило, що прийшов час змінити правила гри — особливо для тих українських дітей, які змушені навчатися за кордоном. І, так, ви не помилилися: тепер оцінки з польських, французьких чи будь-яких інших шкіл автоматично зараховуються у вітчизняні щоденники. Це новий рівень довіри — або, як сказали б скептики, спрощення заради збереження статистики.

Заступник міністра освіти Надія Кузьмічова розповіла, що програма має на меті допомогти дітям зберегти зв’язок з Україною, але водночас враховує їх нові життєві обставини. Проблема полягала у тому, що українські уроки накладалися на розклади іноземних шкіл, що створювало справжній хаос для дітей та їхніх батьків. Щоб вирішити цю проблему, у 2023 році впровадили спеціальний “українознавчий компонент”.

За новою програмою діти вивчають лише ключові предмети: українську мову, літературу, історію, географію та захист України. Все інше — це справа закордонних шкіл. За словами Кузьмічової, це базується на довірі до іноземних освітніх систем, адже “перевіряти кожну оцінку — це наче натякати дітям, що ми їм не віримо”. І виявляється, діти не дуже в захваті від такої недовіри — хтось навіть готовий повністю відмовитися від навчання в українській школі, якщо її правила будуть надто складними.

Ситуація залишається складною: за офіційними даними, понад 330 тисяч українських дітей живуть за кордоном, і ця цифра, ймовірно, ще більша. Проте, попри спрощені умови, не всім вдається продовжувати навчання в українських школах.

МОН адаптує свої правила, але чи стане це тією зміною, що утримає дітей у системі? І хоча програма начебто спрощує процес навчання, питання залишається відкритим: чи вистачить довіри та компромісів для того, щоб зберегти справжній зв’язок між дітьми за кордоном та Україною?

Романчук Микола

Recent Posts

Який вигляд мали люди, які жили 17 000 років тому: вчені розгадали таємницю

Вчені дізнались подробиці про хлопчика, який жив 17 000 років тому, рештки якого відкопали в Італії. Аналіз…

8 хв. ago

Мін’юст США попередив Маска через роздачу мільйонів доларів за підтримку петиції

Міністерство юстиції США попередило політичний комітет America PAC Ілона Маска про те, що його лотерея для зареєстрованих…

12 хв. ago

Путін про “кращий світ”: як виглядає утопія за версією диктатора, що знищує Україну

Здається, Володимир Путін вирішив намалювати новий портрет "ідеального світу", і, як завжди, це виглядає як…

35 хв. ago

Іншопланетні технології? Експерти виявили металевий імплантат у мумії з Перу

Здається, що інопланетні саги отримали новий поворот. У Перу, де спекуляції та загадкові артефакти змішуються…

41 хв. ago

Кольоровий ТОП: який колір авто став фаворитом українців у 2024 і чому

Схоже, українські автомобілісти визначилися зі своїм кольоровим фаворитом, і це... білий. Так, саме він —…

47 хв. ago

“Згорів” на роботі: на Тернопільщині військком “торгував” відстрочками за талони на пальне

Начальнику Тернопільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки повідомлено про підозру за вимагання у…

59 хв. ago