Опитування показало, на яких продуктах українці економлять найбільше

Українці найбільше економлять на кондитерських виробах, рибі та морепродуктах. Про це стало відомо з опитування компанії Gradus Research про зміну харчових звичок у війну.

Через зростання цін на продукти під час війни майже дві третини (64%) опитаних обирають дешевші продукти, майже половина частіше готують їжу вдома (48%).

Також війна змусила зрізати бюджет на харчування. Найсильніше ці зміни відчутні серед опитуваних старше 56 років – серед них економлять складає 77%.

Блекаути також мають відчутний вплив на харчові звички українців. Наслідком відключень електрики, опалення або води респонденти найчастіше називали те, що надають перевагу продуктам тривалого зберігання (59%) та холодній їжі (50%)

На чому економлять опитувані найбільше: кондитерські вироби (49%) та риба і морепродукти (48%). Базових продуктів зменшення бюджетів майже не торкнулося – на хлібі, олії, борошні, крупах, овочах та яйцях економлять лише 11% респондентів.

Найбільше на зміну у звичках харчування, за словами опитаних, впливають тривалий стрес та атаки росіян із їхніми наслідками, та підвищення цін на продукти.

Війна змусила українців зрізати бюджет на харчування. Найсильніше ці зміни відчутні серед респондентів вікової групи 56+ років — серед них частка тих, що економлять, складає 77%

Саме стрес займає перше місце (83%) серед чинників впливу на зміну харчових звичок. Через стрес та емоційне виснаження половина опитаних українців харчується нерегулярно (49%), а також вживають більше нездорової їжі (42%), мають знижений апетит (41%) та пропускають деякі прийоми їжі (41%). 19% респондентів вказали, що стали вживати більше алкоголю.

Нагадаємо, в Україні стрімко зростають ціни на продукти. Фактична споживча інфляціяв серпні прискорилася до 7,5% у річному обчисленні. Національний банкУкраїни у своєму Макроекономічному та монетарному огляді зазначає, що однією з головних причин зростання споживчої інфляції стало прискорення продовольчої інфляції.

Усе через відновлення зростання цін на сирі продукти, яке спричинило скорочення пропозиції, чому посприяла посуха. Швидше зростали ціни на оброблені продукти через подорожчання сировини, збільшення витрат на енергозабезпечення та зарплати.

Романчук Микола

Recent Posts

Україна у слабкій позиції, Путіну нема сенсу іти на переговори, – The Times

Для Володимира Путіна зараз немає особливого сенсу виходити на мирні переговори, оскільки Україна вже виснажена і…

6 хв. ago

Масштабне позбавлення пенсій у грудні: ПФУ поставив жорсткі вимоги

У грудні деякі пенсіонери в Україні можуть зіткнутися із призупиненням виплат, якщо вони не виконають…

14 хв. ago

Підбитий санкціями США, добитий “Орєшніком”: рубль стрімко дешевшає

У п'ятницю, 22 листопада, у Росії різко послабився рубль, реагуючи на нові санкції Сполучених Штатів. Курс…

21 хв. ago

Навіть ТЦК не зацікавлять: з якими проблемами не мобілізують

У 2024 році в Україні триває мобілізація, і багатьох цікавить, як хвороби серця та кровообігу…

30 хв. ago

Тотальні побори та хабарі: скандальні подробиці ситуації у ЗСУ

Тимчасова слідча комісія з питань порушення законодавства в Міноборони та ЗСУ рік вивчала ситуацію у…

39 хв. ago

Фантастичні пляжі та справжнє літо: туристам підказали, де відпочити наприкінці листопада

Ви думаєте, що листопад — це час для гарячого чаю та затишних пледів? А ось…

40 хв. ago