Опитування показало, на яких продуктах українці економлять найбільше

Українці найбільше економлять на кондитерських виробах, рибі та морепродуктах. Про це стало відомо з опитування компанії Gradus Research про зміну харчових звичок у війну.

Через зростання цін на продукти під час війни майже дві третини (64%) опитаних обирають дешевші продукти, майже половина частіше готують їжу вдома (48%).

Також війна змусила зрізати бюджет на харчування. Найсильніше ці зміни відчутні серед опитуваних старше 56 років – серед них економлять складає 77%.

Блекаути також мають відчутний вплив на харчові звички українців. Наслідком відключень електрики, опалення або води респонденти найчастіше називали те, що надають перевагу продуктам тривалого зберігання (59%) та холодній їжі (50%)Блекаути також мають відчутний вплив на харчові звички українців. Наслідком відключень електрики, опалення або води респонденти найчастіше називали те, що надають перевагу продуктам тривалого зберігання (59%) та холодній їжі (50%)

Блекаути також мають відчутний вплив на харчові звички українців. Наслідком відключень електрики, опалення або води респонденти найчастіше називали те, що надають перевагу продуктам тривалого зберігання (59%) та холодній їжі (50%)

На чому економлять опитувані найбільше: кондитерські вироби (49%) та риба і морепродукти (48%). Базових продуктів зменшення бюджетів майже не торкнулося – на хлібі, олії, борошні, крупах, овочах та яйцях економлять лише 11% респондентів.

Найбільше на зміну у звичках харчування, за словами опитаних, впливають тривалий стрес та атаки росіян із їхніми наслідками, та підвищення цін на продукти.

Війна змусила українців зрізати бюджет на харчування. Найсильніше ці зміни відчутні серед респондентів вікової групи 56+ років — серед них частка тих, що економлять, складає 77%

Саме стрес займає перше місце (83%) серед чинників впливу на зміну харчових звичок. Через стрес та емоційне виснаження половина опитаних українців харчується нерегулярно (49%), а також вживають більше нездорової їжі (42%), мають знижений апетит (41%) та пропускають деякі прийоми їжі (41%). 19% респондентів вказали, що стали вживати більше алкоголю.

Нагадаємо, в Україні стрімко зростають ціни на продукти. Фактична споживча інфляціяв серпні прискорилася до 7,5% у річному обчисленні. Національний банкУкраїни у своєму Макроекономічному та монетарному огляді зазначає, що однією з головних причин зростання споживчої інфляції стало прискорення продовольчої інфляції.

Усе через відновлення зростання цін на сирі продукти, яке спричинило скорочення пропозиції, чому посприяла посуха. Швидше зростали ціни на оброблені продукти через подорожчання сировини, збільшення витрат на енергозабезпечення та зарплати.

Романчук Микола

Recent Posts

Ходити у кросівках щодня шкідливо: причини неочікувані

Кросівки – це зручне та популярне взуття, яке часто вибирають для щоденного використання. Однак, якщо…

4 години ago

Кого в Україні можуть мобілізувати до 25 років: винятки з правил, чекайте на повістки у квітні

В Україні чоловіки молодші 25 років загалом не підлягають обов'язковому призову на військову службу. Однак…

4 години ago

До 120 тис. грн за працевлаштування ветерана: хто і як може отримати гроші

В Україні виплачують понад 100 тис. грн компенсації компаніям, які надають роботу ветеранам з інвалідністю.…

4 години ago

Нові правила мобілізації: бронь зніматимуть миттєво — кого це торкнеться

Одна з найпоширеніших ситуацій, з якою стикаються військовозобов’язані громадяни України, — скасування бронювання або відстрочки…

4 години ago

Інтернет по 1000+ грн: українцям готують космічні тарифи

Українці невдовзі можуть зіткнутися зі зростанням цін на інтернет та зниженням якості обслуговування, особливо у…

5 години ago

Пенсії та стипендії різко зростуть: хто отримає доплати вже скоро

Пенсіонерам і студентам можуть призначити доплати до виплат від держави. Якщо вони проживають, працюють або навчаються…

5 години ago