Обіцяна індексація пенсій багато не змінить: що чекає пенсіонерів насправді

У березні 2025 року Україна збільшить пенсії майже на 17%. Уряд підтвердив, що підвищення проходитиме за планом, дотримуючись законодавчих вказівок. Проте точний відсоток буде остаточно визначено лише ближче до березня після аналізу інфляції та зростання заробітної плати.

Згідно з прогнозами , представленими OBOZ, якщо інфляція у 2024 році досягне 8,5%, а середнє зростання заробітної плати за три роки становитиме 12,7%, пенсії можуть зрости приблизно на 16,95%. Однак це підвищення торкнеться лише «голої пенсії», тобто базової суми без додаткових надбавок.

Наприклад, якщо ваша загальна пенсія становить 3200 грн із надбавками, але базова пенсія становить 3000 грн, підвищення на 16,95% буде застосовано до 3000 грн, що становитиме додатково 508 грн.

Ваша нова пенсія становитиме 3508 грн, що відображає фактичне збільшення на 9,6%, а не на повні 17% при розрахунку загальної суми пенсії.

Існують обмеження щодо збільшення:

Максимальне збільшення не перевищить 1500 грн.

Якщо розраховане збільшення складе менше 100 грн, пенсіонери все одно отримають не менше 100 грн.

Однак ті, хто недавно почав отримувати пенсію, можуть не мати права на цю індексацію.

У 2025 році мінімальна пенсія залишиться на рівні 2361 грн, що може, як і раніше, обтяжувати пенсіонерів, особливо тих, кому за 75, оскільки згодом все складніше працювати чи справлятися з особистими обов’язками.

Так, аемограф Людмила Черенко попередила, що люди похилого віку стикаються з найбільшим ризиком бідності.

Однією із постійних проблем є застаріла пенсійна формула, яка враховує середню зарплату за останні три роки. Це створює значні відмінності у пенсіях для тих, хто вийшов на пенсію у різний час. В результаті люди, які вийшли на пенсію 10 років тому, можуть отримувати на 60% менше, ніж ті, хто виходить на пенсію зараз, навіть за однакового стажу роботи та зарплати.

Заступник міністра соціальної політики Дар’я Марчак визнала проблему, підтвердивши, що розміри пенсій можуть суттєво відрізнятись залежно від того, коли люди вийшли на пенсію.

Ведуться дискусії про реформування системи, можливу заміну розрахунку на основі заробітної плати на пенсійні бали, які мали б фіксовану вартість. Однак здійсненність таких реформ залежить від фінансової стабільності Пенсійного фонду.

Романчук Микола

Recent Posts

Більшість – офіційні мільйонери: Оприлюднено рейтинг декларацій голів обласних МСЕК

Напередодні старту жорсткої реформи МСЕКів українські ЗМІ дослідили статки очільників обласних центрів медико-соціальної експертизи, які…

1 хв. ago

З травня в Україні забронювали понад 1,5 мільйона співробітників: в уряді вживатимуть заходів

В Україні різко зросла кількість заброньованих співробітників компаній, які мають статус "критично важливих". Саме тому…

1 хв. ago

“П**арас бл*ть”: Лавров вилаявся на саміті БРІКС, бо йому наступили на ногу

Під час саміту БРІКС, який проходить у Казані, міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову один…

18 хв. ago

Учені зрозуміли, що саме проноситься перед очима вмираючого

Розповіді про передсмертний досвід розкривають сім основних тем. Вони можуть стати набагато драматичнішими, ніж яскраве світло, пише IFLScience. Лікарі навчилися реанімувати…

36 хв. ago

Туристичний сезон на Шрі-Ланці опинився під загрозою

Шрі-Ланка посилила заходи безпеки в популярних туристичних місцях після того, як США та Ізраїль закликали…

44 хв. ago

М’ясо буде, але купити його люди не зможуть: доведеться перейти на недорогі каші

Уже найближчим часом ціни на м'ясо в Україні можуть потроху піти вгору, кажуть економісти. Серед…

51 хв. ago