Кому немає 25 років: до Ради внесли закон про демобілізацію

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 12147, яким пропонується врегулювати право на звільнення з військової служби мобілізованих чоловіків до 25 років, яких раніше визнали обмежено придатними.

На початку жовтня Верховна Рада прийняла в цілому як закон законопроект 11379-д про заборону мобілізації чоловіків до 25 років. Втім, станом на 24 жовтня його не підписав Президент, тому він не набув чинності, пише портал Стіна.

Закон передбачає заборону мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язаних, які до набрання чинності законом №3621-IX про скасування статусу «обмежено придатний» були визнані за станом здоров’я обмежено придатними у воєнний час. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

Втім, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки перед прийняттям закону переглянув своє попереднє рішення і вирішив виключити із законопроекту норму, яка дозволяла звільнитися зі служби обмежено придатним чоловікам 18-25 років, яких вже встигли мобілізувати.

Новий законопроект 12147 пропонує виправити це і надати таке право.

Так, пропонується доповнити закон про військовий обов’язок новим пунктом 7-2, за яким військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації з числа осіб, які на день набрання чинності законом про скасування статусу обмежено придатних 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, та які не досягли 25-річного віку, звільняються з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

Втім, судячи з позиції Міноборони та Генштабу, шанси на внесення цих змін невеликі.

Романчук Микола

Recent Posts

Поцупили понад пів сотні двоколісних: у Рівному з’явилися серійні крадії мопедів

П'ятьох жителів Здолбунівської громади на Рівненщині затримали за викрадення понад пів сотні мопедів. Про це повідомляють у пресслужбі…

6 хв. ago

“Таких виплат немає ні в кого”: як прокурори отримують гігантські пенсії по інвалідності

Прокурори мали "лазівку" в законодавстві України ще з 2001 року, завдяки якій отримували найбільші виплати по…

15 хв. ago

Вчені назвали 5 речей, які роблять людину по-справжньому щасливою

Щастя – це індивідуальне поняття. Для когось – це здоров’я, для інших – купа грошей,…

24 хв. ago

“Всі були в захваті”: яке побачення є найкращим для Кейт Міддлтон та принца Вільяма

Принц Вільям і принцеса Кейт здивували всіх, коли вирушили на побачення у несподіване місце. Зокрема у жовтні…

33 хв. ago

Шестеро дітей P. Diddy зробили жорстку заяву про батька

Суд над музикантом має відбутися 5 травня 2025 року. Нещодавно стало відомо, що шестеро із сімох…

41 хв. ago

Росіяни отримали дані всіх виробників українських БПЛА

Російські окупанти отримали дані усіх виробників безпілотних систем в Україні. Йдеться про адреси, номери телефонів, електронні пошти.…

48 хв. ago