Кому немає 25 років: до Ради внесли закон про демобілізацію

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 12147, яким пропонується врегулювати право на звільнення з військової служби мобілізованих чоловіків до 25 років, яких раніше визнали обмежено придатними.

На початку жовтня Верховна Рада прийняла в цілому як закон законопроект 11379-д про заборону мобілізації чоловіків до 25 років. Втім, станом на 24 жовтня його не підписав Президент, тому він не набув чинності, пише портал Стіна.

Закон передбачає заборону мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язаних, які до набрання чинності законом №3621-IX про скасування статусу «обмежено придатний» були визнані за станом здоров’я обмежено придатними у воєнний час. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

Втім, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки перед прийняттям закону переглянув своє попереднє рішення і вирішив виключити із законопроекту норму, яка дозволяла звільнитися зі служби обмежено придатним чоловікам 18-25 років, яких вже встигли мобілізувати.

Новий законопроект 12147 пропонує виправити це і надати таке право.

Так, пропонується доповнити закон про військовий обов’язок новим пунктом 7-2, за яким військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації з числа осіб, які на день набрання чинності законом про скасування статусу обмежено придатних 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, та які не досягли 25-річного віку, звільняються з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

Втім, судячи з позиції Міноборони та Генштабу, шанси на внесення цих змін невеликі.

Романчук Микола

Recent Posts

Віталій Кім пояснив, чому взяв на поруки корабельну сосну Кормишкіну

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім офіційно пояснив, чому взяв на поруки народну депутатку Ірину Кормишкіну…

7 хв. ago

“Відмазали” тисячі ухилянтів: викрито працівників ТЦК в Києві з понад $1 млн готівкою (фото)

У Києві правоохоронці викрили працівників Голосіївського ТЦК, які допомогли ухилитись від мобілізації понад 1000 військовозобов'язаним…

16 хв. ago

Ізраїль відклав “помсту” Ірану за ракетний обстріл, The Times дізналось причину

Ізраїль вирішив відкласти "відплату" Ізраїлю за масштабний ракетний обстріл. Усе через витік розвідувальних даних Сполучених…

24 хв. ago

Які депозити вигідні після підвищення військового збору в Україні: відповідь банкіра

Збільшення військового збору з 1,5% до 5% призведе до зростання загального податкового навантаження з депозитних доходів до…

36 хв. ago

Вчені виявили потрійну чорну діру: це порушує модель смерті зірок

Астрономи вперше виявили потрійну чорну діру - систему, що складається з чорної діри, зірки та…

45 хв. ago

“Це максимум…”: військовий аналітик назвав “оптимальний вік для війни”

Варто одразу нагадати нашим читачам, що в Україні продовжується дія воєнного стану, а також відбуваються…

53 хв. ago