Штраф заочно. Хто і як може покарати за порушення правил мобілізації

Керівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з мобілізацією, і накладати штрафи.

Адвокат Тетяна Даниленко розповіла, хто і як може покарати за порушення правил мобілізації в Україні.

Адвокат звертає увагу на те, що протокол не складається, якщо особа не з’явилася на виклик без поважних причин, але при цьому має бути підтвердження про отримання виклику.

“Протокол не складається у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КУпАП, розгляд яких віднесено до компетенції ТЦК та СП, Центрального управління або регіональних органів СБУ (у частині правопорушень, вчинених військовозобов’язаними чи резервістами, які перебувають у запасі СБУ), якщо особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявності у ТЦК та СП підтвердних документів про отримання особою такого виклику (частина 5 статті 258 КУпАП)”, – зазначає Тетяна Даниленко.

Штрафи можуть накладатися без присутності порушника, і постанова про накладення штрафу повинна бути сплачена протягом 15 днів. У разі несплати, справа передається до виконавчої служби, і штраф стягується у подвійному розмірі. Адміністративні стягнення можуть бути накладені протягом 3 місяців з моменту виявлення правопорушення, але не пізніше ніж через рік з його вчинення.

Якщо штраф видається безпідставно, його можна оскаржити у суді за місцем реєстрації або у місці перебування ТЦК, подавши адміністративний позов.

Романчук Микола

Recent Posts

“Я не ідіотка”: блогерка назвала пластичні операції, на які не погодиться навіть за мільйон

Інтернет-знаменитість та популярна блогерка Анастасія Покрищук відома багатьом завдяки модифікації своєї зовнішності через пластичні операції,…

4 хв. ago

Навіщо у коктейлях дві трубочки: майже ніхто не знає, як їх використовувати

Трубочки доповнюють далеко не кожен коктейль. Міцні напої, які подають в маленьких чарках і які…

8 хв. ago

“Ми повинні вийти”: Трамп хоче “вивести” США з російсько-української війни

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп пообіцяв "вивести" США з російсько-української війни та провести…

10 хв. ago

Припиніть прасувати постільну білизну: причини, чому потрібно відмовитися від цієї звички

Раніше практична кожна жінка завжди прасувала постільну білизну після прання. Виявляється, від цієї звички краще…

26 хв. ago

Як правильно зберігати літній одяг взимку: поради експертів

Дні поступово стають холоднішими, тож багато людей почали діставати більш теплий одяг із шаф і стали думати…

34 хв. ago

Годують рисом: у мережі показали курячі яйця з абсолютно білим жовтком (фото)

Фотографії варених яєць з білим жовтком завірусились у японських соціальних мережах. Тисячі людей тепер не…

37 хв. ago