Перевірки повертаються: чому українцям доведеться більше платити за газ

В Україні облгази перестали нести відповідальність за газову мережу після входу труби в будівлю. Також відновили огляд внутрішньобудинкових газових мереж та обладнання. Про це йдеться в матеріалі видання “OBOZ.UA”.

У низці будинків було зафіксовано порушення. Можливо, результати перевірок вплинуть на суми у квитанціях за газ. До 2024 року вартість технічного обслуговування не включалася в платежі. Цього року фахівці “Газорозподільних мереж” провели перевірки в 10,7 тисяч багатоквартирних будинків і виявили 20 тисяч випадків витоку газу в під’їздах.

І, звісно, на проведення таких робіт потрібен договір. Його або укладають із будь-якою компанією, що має ліцензію, або автоматично такий договір укладають із “Газсетями”.

“Усі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали існуючих договорів, автоматично приєдналися до Типового договору з Оператором ГРМ. Тобто держава нормативно визначила, що в разі, коли споживачі самостійно не обирають іншу обслуговуючу організацію, то Оператор ГРМ їх страхує”, — пояснили в компанії.

У деяких випадках перевірка може призвести до перерахунку сум у платіжках. Йдеться про випадки втручань у роботу лічильника.

Платити доведеться від 50 до більш ніж 5000 грн за 2024 рік. Наприклад, у Фастові середня платіжка для будинку на вул. Київській, 5, становить лише 73,42 грн із квартири за рік. А в Борисполі, вул. Байди-Вишневецького, 10, платіж із квартири становитиме 4,7 тис. грн на рік. Якщо вартість розділити на рік, то побачимо, що щомісячний платіж становитиме від 6 до 391 грн.

Романчук Микола

Recent Posts

Від Висоцького до Гоголя: в Одесі знесуть одразу 19 памʼятників

В Одесі демонтують одразу 19 памʼятників, що повʼязані з російською та радянською історією та культурою.…

11 хв. ago

Західні союзники сигналізують РФ, що не будуть посилювати Україну і готові говорити з Путіним

За інформацією Bloomberg, західні офіційні особи намагалися знизити очікування щодо плану припинення війни, який президент Володимир Зеленський представляє…

23 хв. ago

Удосконалиться порядок ведення військового обліку? У Раді з’явився законопроєкт

У Верховній Раді з'явився законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».…

29 хв. ago

Десятки мільйонів до кінця року: уряд виділив шалені кошти на розсилку повісток

Кабінет міністрів України виділив 71 мільйон 820 тисяч гривень на централізований друк 900 тисяч повісток до кінця…

45 хв. ago

Американські експерти назвали кращі бюджетні авто: ТОП-10 моделей

Відоме американське видання Consumer Reports склало список з десяти найкращих бюджетних автомобілів. З ним можна ознайомитись…

48 хв. ago

Не виглядав випадковим: нові дані про заліт Як-130 з Білорусі до України

У вівторок, 24 вересня, у повітряний простір України з боку Білорусі залетіла нешвидкісна повітряна ціль — вона…

55 хв. ago