Наскільки законні повістки поштою і чи можна їх ігнорувати: пояснює юрист

Через нещодавні зміни в українському законодавстві повістки з викликом до ТЦК стало можливим розсилати поштою. Вони цілком законні, тому їх ігнорування передбачає накладення штрафів. Про це в інтерв’ю “Українському радіо” розповіла керівниця адвокатського об’єднання “Vector” Тетяна Книш.

“Направлення повісток саме таким шляхом є законним. Обов’язок перевіряти свою поштову скриньку має сам військовозобов’язаний”, – заявила вона.

Як пояснила юристка, повістка формується через електронний кабінет військовозобов’язаного, її підписує начальник ТЦК, і протягом 48 годин повістку надсилають саме рекомендованим листом поштою з обов’язковим описом вмісту та повідомленням про факт вручення.

“Якщо особа ігнорує цю повістку – не отримує або відмовляється, або це поштове відправлення повертається до відправника, тобто до центру комплектування, з відміткою про відсутність адресата за відповідною адресою, – у цьому разі вважається, що відбулося належне повідомлення військовозобов’язаної особи про виклик її до центру комплектування”, – каже юрист.

За словами Книш, виправдатися тим, що ви були на роботі й не мали змоги отримати лист, не вийде.

“Поштар залишає повідомлення про те, що на певному відділенні пошти є лист для цієї особи. Фактично обов’язок перевіряти свою поштову скриньку має сам військовозобов’язаний. І особа має прибути до відповідного поштового відділення та отримати лист. Рекомендований лист зберігається на “Укрпошті” протягом 10 днів, тож час отримати повідомлення у військовозобов’язаного є”, – зазначає вона.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Бути в тренді: наймодніші джинси сезону осінь-зима 2024/2025

Якщо і є слово, здатне визначити тренди сезону осінь-зима 2024/2025, то це різноманітність. Особливо якщо…

4 хв. ago

ТОП- 4 хвороби, які діагностувати найважче

Тому іноді лікарі ставлять неправильний діагноз, пише ukrhealth. Розкажемо про чотири хвороби, які пізно діагностуються лікарями. Депресія…

18 хв. ago

Times розкрила деталі найгучніших засідок України на російські А-50

Зухвала тактика української протиповітряної оборони, відточена за два роки планування, завдала істотного удару по колись домінуючому повітряному…

32 хв. ago

Путін не зацікавлений у переговорах, Росія прагне капітуляції України – ISW

Росія продовжує демонструвати свою незацікавленість у будь-яких мирних переговорах щодо війни в Україні. Її метою залишається капітуляція…

42 хв. ago

Експерт розповів, чому Україні не списали борги: «Це абсолютно ідіотська ідея»

Фінансовий експерт Олексій Кущ пояснив, що війна – це класичний аргумент для того, щоб країні…

53 хв. ago

У Японії сталися землетрус і цунамі

Землетрус магнітудою 5,9 стався у Японії.

1 годину ago