Кого з багатодітних батьків можуть мобілізувати і на яких підставах: роз’яснення

В Україні з початку повномасштабного вторгнення триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов’язані громадяни підлягають призову до армії. При цьому деякі категорії українців, зокрема багатодітні батьки, мають право на відстрочку.

Проте заборгованість за аліментами може позбавити багатодітних чоловік права на звільнення від служби. Про це йдеться у Законі України № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”.

Згідно з чинним законодавством, право на відстрочку мають військовозобов’язані чоловіки, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років. Такі особи не підлягають призову на службу навіть в умовах воєнного стану.

Для отримання відстрочки такі громадяни зобов’язані надати в ТЦК та СП документи, що підтверджують статус багатодітного батька. Крім того, необхідно довести, що людина не має заборгованості зі сплати аліментів.

Якщо військовозобов’язаний більше трьох місяців не платив аліменти, то він втрачає право на відстрочку. Однак її можуть повернути, якщо заборгованість буде погашена.

Щоб підтвердити статус військовозобов’язаного, у ТЦК та СП необхідно надати свідоцтво про народження дітей із зазначенням батьківства військовозобов’язаного, а також свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю (батьком) дітей (трьох і більше).

У випадку, коли чоловік має дітей від різних шлюбів або стосунки з матір’ю дітей розірвані, тоді чоловік повинен мати свідоцтво про народження дітей (трьох і більше) із зазначенням батьківства; рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком (матір’ю), або рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання з тим із батьків, який є військовозобов’язаним, або письмовий договір між батьками про те, з ким проживатимуть діти та участь другого з батьків у їх вихованні, або рішення суду про встановлення факту перебування дитини на утриманні військовозобов’язаного.

Нагадаємо, народні депутати підтримали законопроект №11391, який передбачає надання відстрочки від мобілізації громадянам, чиї близькі родичі, у тому числі й неповнорідні брат чи сестра, загинули чи зникли безвісти під час участі у бойових діях під час дії воєнного стану.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація в Україні: багатодітні батьки не завжди мають право на відстрочку

Терцентри комплектування (ТЦК), коли ідеться про відстрочку для батьків трьох або більше дітей, звертають увагу на заборгованість…

3 хв. ago

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода

У вересні в Україні очікується поступове зниження температури без різких похолодань. Згідно з повідомленням «ТСН», до кінця…

13 хв. ago

ТОП-6 продуктів, які мають стати основою ранкового меню

Вівсянка може чудово вирішити цю проблему, пише EatingWell. Крім неї, є ще кілька продуктів, які можуть стати…

24 хв. ago

Таємна війна РФ проти Ізраїлю: підбурювання та дезінформація

Витік інформації з Агентства соціального проектування (АСП), що базується в Москві, розкриває, яким чином Росія…

39 хв. ago

Трамп натякнув на швидку зустріч із Зеленським, – ЗМІ

Кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп натякнув на можливу зустріч із президентом України…

53 хв. ago

Готуйте гаманці: тарифи на комунальні послуги зростуть

В Україні скоро можуть розпочатися зміни у тарифах на ключові комунальні послуги. Незважаючи на те,…

1 годину ago