Кого з багатодітних батьків можуть мобілізувати і на яких підставах: роз’яснення

В Україні з початку повномасштабного вторгнення триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов’язані громадяни підлягають призову до армії. При цьому деякі категорії українців, зокрема багатодітні батьки, мають право на відстрочку.

Проте заборгованість за аліментами може позбавити багатодітних чоловік права на звільнення від служби. Про це йдеться у Законі України № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”.

Згідно з чинним законодавством, право на відстрочку мають військовозобов’язані чоловіки, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років. Такі особи не підлягають призову на службу навіть в умовах воєнного стану.

Для отримання відстрочки такі громадяни зобов’язані надати в ТЦК та СП документи, що підтверджують статус багатодітного батька. Крім того, необхідно довести, що людина не має заборгованості зі сплати аліментів.

Якщо військовозобов’язаний більше трьох місяців не платив аліменти, то він втрачає право на відстрочку. Однак її можуть повернути, якщо заборгованість буде погашена.

Щоб підтвердити статус військовозобов’язаного, у ТЦК та СП необхідно надати свідоцтво про народження дітей із зазначенням батьківства військовозобов’язаного, а також свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю (батьком) дітей (трьох і більше).

У випадку, коли чоловік має дітей від різних шлюбів або стосунки з матір’ю дітей розірвані, тоді чоловік повинен мати свідоцтво про народження дітей (трьох і більше) із зазначенням батьківства; рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком (матір’ю), або рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання з тим із батьків, який є військовозобов’язаним, або письмовий договір між батьками про те, з ким проживатимуть діти та участь другого з батьків у їх вихованні, або рішення суду про встановлення факту перебування дитини на утриманні військовозобов’язаного.

Нагадаємо, народні депутати підтримали законопроект №11391, який передбачає надання відстрочки від мобілізації громадянам, чиї близькі родичі, у тому числі й неповнорідні брат чи сестра, загинули чи зникли безвісти під час участі у бойових діях під час дії воєнного стану.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні виставили на продаж активи одразу 10 банків: усі назви

Фонд гарантування вкладів фізосіб планує продати активи низки банків, що ліквідуються. Початкова ціна реалізації всіх…

2 хв. ago

У Раді визначилися щодо мобілізації обмежено придатних до 25 років

Верховна Рада України планує зупинити мобілізацію чоловіків віком від 18 до 25 років, не чекаючи…

17 хв. ago

Стало відомо, що їдять діти Джорджа та Амаль Клуні

Стало відомо, чим харчуються Джордж Клуні та його родина. Про це пише Hello Magazine. Голлівудський актор може…

30 хв. ago

Жінка знайшла у своїй ванній вхід у таємну кімнату: що вона побачила всередині (фото)

Американка з Нью-Йорка злякалась, коли виявила за дзеркалом у ванній кімнаті вхід до таємної кімнати. Довгий…

39 хв. ago

Смертельний вірус Nipah набирає обертів: в Індії нова жертва, а ліки все ще не вигадані

З Індії поширюється небезпечний вірус Nipah, від якого немає ліків. Вже є перші жертви у 2024…

49 хв. ago

Пляма забруднення припинила свій рух за 60 кілометрів від Києва – Держводагентство

Пляма забруднення, що рухається Десною від Чернігівської області до Києва, наразі зменшила швидкість і вже…

1 годину ago