Готуйте генератори та свічки: українців попередили про масштабні відключення світла

В Україні графіки відключення електроенергії планують запровадити з жовтня, зазначає більшість опитаних експертів в енергетики. До цього моменту необхідно не тільки забезпечити джерело енергії в квартирі чи будинку, а й можливість забезпечити живлення теплових водних насосів, ліфтів у багатоквартирному будинку.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Більшість українців уже забезпечили себе джерелом енергії під час відключень. Про це свідчить, зокрема, зростання попиту на зарядні станції в липні в десятки разів. Для квартири є всього два варіанти: купити інвертор та акумулятор, або ж зарядну станцію. Вартість обладнання залежить від потужності.

До речі, ціни на зарядні станції знизилися. Наприклад, станція на 2200 Вт зараз від одного з популярних виробників коштує близько 60 тис. грн. А ще три тижні тому таку ж станцію продавали за 66 тис. грн. А комплект живлення (інвертор та акумулятор) потужністю 2,4 кВт можна придбати за 51 тис. грн.

Значно важче забезпечити альтернативним живленням ліфти, теплові та водні насоси, фільтри в багатоквартирних будинках. Тут також є кілька варіантів рішень: інвертори з акумуляторами, генератори або сонячні панелі.

“Ми розраховували на варіант із сонячними панелями, інверторами й акумуляторами, однак панелі взимку дають тільки близько 10% генерації. Нам цього не вистачить на насоси на воду. Вирішили встановлювати газовий генератор. Він коштуватиме разом зі встановленням близько 800 тис. грн, цього вистачить на забезпечення роботи насосів, без яких узимку не буде води”, – розповідає представниця ОСББ у Київській області Ірина.

Питання забезпечення багатоповерхівок можливістю живити теплові та водні насоси, ліфти тощо під час відключень – відповідальність власників квартир. При тому далеко не в усіх багатоповерхівок є можливість зібрати необхідні кошти для купівлі обладнання.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Можна сокиру вішати”: окрім Києва, забруднення повітря фіксують ще у кількох областях

Погіршення якості повітря спостерігається не тільки у Києві та області, а й на території Чернігівського та Сумського…

7 хв. ago

Хакери зламали криптобіржу BingX: з гаманців користувачів вивели крипту на $43 млн

Сінгапурська криптовалютна біржа BingX стала жертвою масштабної хакерської атаки. Злодії викрали криптовалюту на суму 43 мільйони доларів.…

15 хв. ago

Сталлоне купує розкішний маєток для своїх доньок майже за $25 млн (фото)

78-річний голлівудський актор Сильвестр Сталлоне вирішив зробити розкішний подарунок для трьох своїх доньок — Софії,…

22 хв. ago

Підвищення податків в Україні: хто і скільки платитиме з 1 жовтня

З 1 жовтня в Україні, ймовірно, збільшать податки. Відповідний законопроєкт може бути ухвалено в середині жовтня,…

31 хв. ago

На вихідних Україну несподівано розігріє до +27° (карта)

Вихідні в Україні будуть сухі та теплі. Опадів протягом 21 та 22 вересня не очікується.…

40 хв. ago

Бюджетна закуска із оселедця за 10 хвилин: сподобається всім

Оселедець – дуже смачна та бюджетна риба, яку можна їсти у маринованому вигляді, а також готувати…

48 хв. ago