Ходити містом стало небезпечно: ТЦК змінює методи полювання на чоловіків

Штраф можуть отримати лише ті громадяни, які ухиляються від військового обліку, а також стосовно яких відсутня жодна інформація в інших реєстрах. На вулиці документи перевіряють з метою виявлення порушників.

Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони України з питань цифровізації, повідомила подробиці, повідомляють Новини.PRO.

Вона наголосила, що представники ТЦК та СП на вулиці під час перевірки документів військовозобов’язаного можуть звернутися з проханням пред’явити військово-обліковий документ. Завдяки технічним засобам вони переглядають, чи є інформація стосовно людини в реєстрі “Оберіг”. Вказаний при оновленні даних QR-код надає можливість зчитати відміні дані.

ТЦК може звернутися до поліції для адміністративного затримання людини, яка впродовж 60 днів не уточнила свої дані (адже це один з мобілізаційних обовʼязків). Постанову щодо адміністративного правопорушення не будуть виносити на кожен штраф, якщо держава має змогу взяти дані з інших реєстрів.

Які є військово-облікові документи в Україні

Військово-облікові документи старого зразку та в паперовій формі й надалі діють. Для українців потрібна наявність таких військово-облікових документів, а саме:

  • Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного нового зразка з 2017 року;
  • Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного кількох зразків до 2017 року;
  • Приписне свідоцтво для призовників, які стали на військовий облік та не є військовозобов’язаними;
  • Військовий квиток чи посвідчення офіцера.

Також військово-обліковим документом вважається, сформований онлайн на базі даних “Оберіг” ― зараз за допомогою застосунку “Резерв+” для призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

7 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

8 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

10 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

12 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

14 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

15 хв. ago