Війна в Україні утворила демографічну прірву: країну масово заселять мігрантами

Через війну в Україні утворилась демографічна прірва, яка дедалі глибшає. Чисельність населення продовжує скорочуватись. Отже повоєнна відбудова країни потребуватиме притоку свіжої робочої сили. А її можна буде поповнити лише за рахунок мігрантів із третіх країн.

Про це заявила у своєму виступі на регіональному економічному форумі директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

За словами Лібанової, повоєнна відбудова України потребуватиме притоку робочої сили. Водночас на сьогодні демографічна ситуація в Україні вкрай несприятлива. Не кращою вона буде і по війні. В Україні продовжиться скорочення трудових ресурсів.

Демографи називають три основні причини скорочення населення:

  • масовий відтік працездатних громадян за кордон;
  • загибель працездатних чоловіків на фронті;
  • масові каліцтва громадян внаслідок війни, що призведуть до збільшення кількості соціальних утриманців.

Зараз в Україні налічується трохи більше 10 мільйонів пенсіонерів. Щоб і надалі держава мала змогу їм виплачувати пенсії, доведеться збільшувати кількість людей, які працюють і платять внески. За рахунок корінного українського населення цього досягти не вдасться, бо його просто не вистачатиме.

Крім того, додаткової робочої сили потребуватиме масштабний процес відбудови країни.

“Нам буде не вистачати будівельників. Доведеться інвестувати у робочу силу ззовні”, – зазначила Лібанова.

Треба щонайменше завозити щороку до 300 тисяч мігрантів

При цьому вона наводить розрахунки демографів. Щоб утримувати чисельність населення України хоча би на рівні 30 мільйонів, нам доведеться щороку завозити в Україну до 300 тисяч мігрантів.

Ясна річ, це не будуть мігранти з Польщі чи Білорусі, в яких рівень життя вищий за наш. Це будуть переселенці із віддалених, так званих третіх країн, які разом зі свіжою робочою силою принесуть в Україну, ще й свою релігію, традиції та іншу філософію життя.

Отже українське суспільство вже зараз треба готувати до того, що, як така, титульна нація втратить свою домінуючу роль. Натомість утвориться мультикультурне суспільство, в якому будуть змушені співіснувати люди,  абсолютно різні як зовні, так і ментально.

“Я не знаю, як бабуся в українському селі буде сприймати абсолютно іншу зовні людину з іншим способом життя”, – зауважила демограф.

Втім, генератором проблем навряд чи може стати та бабуся. Радше, ними можуть бути її нові сусіди, які можуть захотіти прийти у чужий монастир зі своїм уставом. Отже, до такого співіснування слід вже не тільки готувати українців, але й продумувати державну стратегію та нову ідеологію, яка дозволить прищепити “новим українцям” наші традиційні цінності.

Ольга Степанова

Recent Posts

Відразу після закінчення війни: українців вирішили добити новими тарифами на світло та газ

Після закінчення війни потрібно буде підвищити тарифи на газ та електроенергію з виділенням цільових ресурсів для захисту…

8 хв. ago

Не лише надійні: топ-4 доступних вживаних авто з крутими функціями

Купівля вживаного авто – це чудовий спосіб зекономити. Однак до цього потрібно підходити з великою відповідальністю, адже…

14 хв. ago

Білий не виходить із моди: круті ідеї манікюру, якому позаздрять подруги (фото)

Звісно, літо – ідеальний час для яскравих нейл-дизайнів. Ми вже багато разів пропонували вам цікаві…

20 хв. ago

Важливо знати тим, хто служить у тилу: які виплати належать військовим у липні

Триває третій рік повномасштабної війни Росії в Україні. Не дивно, що у 2024 році на…

27 хв. ago

Українців будуть карати за російську музику: в Раді пропонують астрономічні штрафи

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує запровадження штрафів за прослуховування російської музики в громадських місцях.…

37 хв. ago

Як врятувати від спеки своїх котів, собак та інших улюбленців: топ-5 порад експерта

Спекотного літа тваринам не потрібен одяг, для прогулянок краще вибирати ранкові або вечірні години. Також важливо…

59 хв. ago