Від поцілунків до перцевого балончика: найгучніші скандали з ТЦК у 2024 році

Під час повномасштабної війни, робітники територіальних центрів комплектування виконують важливі завдання для обороноспроможності України. Втім, деякі громадяни цього не ціную, а деякі працівники військкоматів перевищують свої повноваження, що й турбує суспільство.

Розповідаємо, про найгучніші скандали, повʼязані із працівниками ТЦК.

Скандал із поцілунками

У кінці березня 2024 року Мережею почало поширюватись відео, на якому начальник Рівненського об’єднаного міського ТЦК та СП полковник Олександр Ярмошевич цілувався на робочому місці щонайменше з трьома своїми колегами.

Після цього військовий написав рапорт рапорт про переведення його для подальшого виконання службових обовʼязків до однієї з бойових частин з власної ініціативи.

В скандал потрапив і “Квартал”

Студія “Квартал-95” відзняла “гумористичний номер”, який висміював скандал з поцілунками в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Глядачам виступ, що під час війни ображає честь та гідність військовослужбовців, не припав до смаку.

Як наслідок, актори отримали хейт в Мережі. Ба більше, група депутаток Верховної Ради України написали листа до Служби безпеки з проханням вжити належних заходів із притягнення винних до відповідальності.

Затримання чоловіка з розумовою відсталістю

У травні 2024 року низкою одеських телеграм-каналів поширилось відео, на якому жінка розповіла, що працівники Київського РТЦК та СП затримали хлопця, який, за її словами, має діагноз олігофренія. Вона стверджувала, що, попри це, військо-лікарська комісія визнала його придатним до служби.

“30 травня його ТЦК зранку забрали, тримали до кінця вечора у Київському РТЦК та СП. Ми відбивали як могли, у нього діагноз олігофренія. Комісія визнала придатним за 30 хвилин. Ніхто не захотів розбиратись”, — йдеться у відео.

Натомість, в Одеському обласному ТЦК та СП зауважили, що люди з діагнозом “олігофренія у легкому ступені” можуть бути визнані придатними до військової служби в тилових частинах забезпечення, а ВЛК визначила саме такий діагноз у чоловіка.

Бійка ТЦК з медиками “швидкої”

У червні 2024 року в Одесі стався ще один скандал, внаслідок якого відбулася бійка між працівниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки та медиків “швидкої допомоги”.

Працівники ТЦК затримали одного з фельдшерів з метою доставлення до відділку. Втім, колеги допомогли медику, через що і почалася бійка.

Звісно обидві сторони дають різні свідчення початку конфлікту:

  1. медики розповідають, що приїхали на виклик та були затримані ТЦК;
  2. військові ж запевняють, що один з медиків відмовився надавати їм військово-обліковий документ.

Затримання ухилянтів у маршрутці та перцевий балончик

Наприкінці травня 2024 року в Одесі працівники ТЦК виводили з громадського транспорту людей та “пакували їх у буси”. Крім того, співробітники військкоматів застосували перцевий балончик у маршрутці.

Пізніше очевидиця записала відео, де розповіла, що ймовірні представники ТЦК використовували нецензурну лексику та хотіли розбити її телефон.

Натомість, правоохоронні органи заявили, що “дівчина має далеко не ангельський характер і вже була в полі зору поліції”.

Коли працівники ТЦК – жертви

Часто в Мережі зʼявляються новини про те, що деякі військовозобовʼязані закінчують життя самогубством просто в ТЦК, або тонуть в Тисі через те, що не хочуть бути мобілізованими.

Іноді громадяни України забувають, що більшість співробітників ТЦК та СП – колишні військовослужбовці Збройних сил України, які боронили Україну та кожного українця. Таким чином, в скандалах працівники ТЦК стають жертвами:

  1. на Харківщині військовозобовʼязаний із родичами застосовувати фізичне насилля стосовно працівника ТЦК, використовуючи палицю;
  2. під час проведення оповіщення військовозобовʼязаних в Синельниковому, на працівника ТЦК напав чоловік з ножем;
  3. в Дніпрі військового медика, який сидів в своєму бусі кольору хакі (яким він вивозив в 22-му поранених на Херсонщині) чоловіки в чорному задули з балончика через відкрите вікно, розбили обличчя і окуляри.

Оскільки трапляються випадки, коли працівники ТЦК дають військовозобовʼязаним на підпис анкети добровольця або уникнути мобілізації за хабарі, Міноборони розглядає варіант обмеження повноважень територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на користь цивільних органів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Смертоносний вітер і цунамі спопелять світ: що станеться, якщо Земля перестане обертатися (відео)

Гіпотетичні сценарії завжди цікавили дослідників, оскільки змушують подивитися на те, що ми знаємо, з іншого…

2 години ago

Скільки людей буде мобілізовано у 2024 році: нардеп розкрив плани

Командування Збройних сил України та військові на фронті зазначають, що потреба в особовому складі й мобілізації на…

3 години ago

Усе ще працювали: дайвер знайшов годинник вартістю 65 тисяч євро (фото)

Дайвер-любитель на ім'я Джорджіо знайшов на Майорці (Іспанія) годинник вартістю 65 тисяч євро і відмовився…

3 години ago

Російський генерал наказав обстріляти місто, в якому він народився — Нацполіція

Командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил Росії генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша, який є уродженцем Одеси,…

3 години ago

Скоро заросте лісом: журналіст показав занедбаний залізничний вокзал у Донецьку

Журналіст Денис Казанський опублікував знімки залізничного вокзалу у Донецьку, який перебуває у руїнах. Приміщення тут…

3 години ago

Санаторій “Корал” у Криму отримав мільйони від влади РФ: ЗМІ знайшли слід українських власників – розслідування

У тимчасово окупованому Криму журналісти знайшли "клон" української компанії "Санаторій "Корал", зареєстрованої за законодавством Росії. Власниками компанії є колишня…

3 години ago