Скандал з мобілізацією: у Запоріжжі реорганізовують протипухлинний центр, а його працівникам роздали повістки

Запорізька громада веде активну боротьбу за збереження протипухлинного центру, намагаючись запобігти реорганізації закладу та забезпечити доступ до лікування онкохворих

Запорізька область опинилася у вирі гучного конфлікту через заплановану реорганізацію регіонального протипухлинного центру, де кожного року отримують медичну допомогу тисячі хворих на онкологічні захворювання. Як розповів директор установи, Михайло Єсаянц, керівництво області фактично прагне припинити роботу цього медичного закладу, що змусить багатьох пацієнтів звертатися до інших лікарень за платним лікуванням. Єсаянц також вказав на тиск, який відчуває він та його колектив через роздачу повісток тим медикам, які підписали позов до суду.

Про це повідомяє ТСН.ua. За словами директора протипухлинного центру, ситуація вкрай напружена. Він запевняє, що є зацікавлені в тому, щоб розпилити гроші, а онкохворих пацієнтів направити до іншого закладу.

“Хочуть “кончіть” нашу лікарню, тому що я незручний. Нашому колективу обіцяють, що нікого звільняти не будуть. Люди цьому не вірять, тому ще немає ніякого документального підтвердження цьому. Документа, який би гарантував це немає. Реорганізацію пояснили тим, що треба об’єднати дві установи, щоб була одна сильна. На емоціях нам було сказано, що “багатий повинен годувати бідного, а ви тут розіжралися”, – каже Єсаянц.

Директор також зазначає, що колектив подав позов до суду, намагаючись запобігти реорганізації центру. Після цього і відбулися деякі, на його думку, непередбачувані наслідки. Наприклад, як він зазначає, видача повістки заступнику, а потім оголошення його в розшук.

“Позов підписали 10 людей. 15 травня мого заступника Юрія Баршака біля його будинку спіймали представники ТЦК та виписали йому повістку”, – каже Михайло Єсаянц.

Михайло Єсаянц, директор Запорізького регіонального протипухлинного центру. Суспільне Запоріжжя

Самого Єсаянца також, як з’ясувалось, записали у розшук 11 травня, хоча він твердить, що ні від кого не приховується. Він розцінює це як адміністративний тиск за допомогою ТЦК, тому що 21 травня прийшло розпорядження, щоб співробітники онкоцентру з’явились до ТЦК. Список прізвищ – це перелік людей, які підписали заяву до суду. 23 травня принесли повістку і Єсаянцу. 

Тим часом на сайті президента України з’явилася петиція, в якій лікарі закликають Володимира Зеленського скасувати розпорядження обласного керівництва про реорганізацію центру протипухлинної терапії. Їхня мотивація полягає в тому, що лікування онкологічних захворювань можливе лише у спеціалізованому закладі. Петицію підтримали вже 11 547 людей.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Міноборони повідомили, скільки українців оновили свої дані через Резерв+

В Україні добігає кінця термін, коли українцям потрібно оновити свої військово-облікові дані у ТЦК, або через застосунок…

1 хв. ago

Ніколи не робіть це 07.07, бо трапиться біда

У неділю, маємо дзеркальну дату — 07.07.2024. Це означає, що нас чекає особливий день, сприятливий…

4 хв. ago

Білий – тренд сезону: модний костюм на літо від Кайлі Дженнер

Популярна американська модель та блогерка Кайлі Дженнер полюбляє носити екстравагантні та нестандартні вбрання. Так, вона…

21 хв. ago

Що включити в раціон жінкам за 50: поради дієтолога

Те, що людина регулярно їсть і п'є, має величезний вплив на здоров'я. Якщо вам за 50…

42 хв. ago

Робота в Польщі дає право українцям на отримання польської пенсії: яким буде її розмір

Робота в Польщі дає українцям, нарівні з поляками, право на отримання польської пенсії. Щоб мати…

44 хв. ago

До яких особистих даних військовозобов’язаних громадян може отримати доступ ТЦК

Президент України Володимир Зеленський підписав зміни до закону про реєстр призовників, військовозобов'язаних і резервістів "Оберіг".…

1 годину ago