Стало відомо, кому саме можуть надавати множинне громадянство в Україні

Одна з головних цілей законопроєкту про множинне громадянство – охопити тих українців, які зараз проживають за кордоном, і тих іноземців, що воюють на нашому боці. Про це в інтерв’ю glavcom розповів голова парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

За його словами, окрім цих двох категорій, цей законопроєкт також може бути спрямований на діаспору.

«Коли я був в Аргентині, то побачив, наскільки згуртована там діаспора, як вона вболіває за Україну. Це люди, які приїхали до Латинської Америки ще після Другої світової війни, у них там є діти, але вони відчувають себе українцями і хотіли би отримати наше громадянство. Це сприяло б тому, що вони могли би внести свій внесок в розвиток України.

Мені здається, що основна його ідея полягає в тому, що перед нами – дуже важка демографічна криза. Мільйони людей опинилися за кордоном, і невідомо, коли і скільки з них повернеться. І такий закон, на мою думку, має створювати стимули для етнічних українців підтримувати зв’язок зі своєю Батьківщиною. Просто уявіть ситуацію: молода людина 17 років, що поки не підлягає мобілізації, виїхала на навчання у Німеччину чи США, здобула там освіту, роботу і в неї виникає питання, чи повертатися додому? За період навчання вона може отримати місцеве громадянство і таким чином постане перед дилемою – чи рвати повністю зв’язки з Україною? Щоб цього не сталося, вважаю, що нам треба боротися за наших громадян, які виїхали», – зазначив він.

Мережко каже, що у Європі множинне громадянство дуже розповсюджене, бо це зручно. І в Європі громадянин є не тільки громадянином своєї країни, а й Євросоюзу.

«Тут головна перешкода для сприйняття – радянська ментальність, бо в минулому сприймали наявність громадянства іншої країни як зраду Батьківщини. Треба позбутися психологічно цієї радянщини.

Скажімо, в Штатах політика до конкретної іноземної країни дуже часто формується під впливом місцевої діаспори. Наприклад, в ірландській діаспорі є багато американців вже не в одному поколінні, але вони все одно відчувають себе ірландцями. І політика США щодо Ірландії пов’язана з думкою діаспори. Якщо наші діаспоряни, маючи і американське, і українське громадянство, будуть впливати в корисному для нас руслі на зовнішню політику США, то це теж важливо», – додав політик.

Нагадаємо, на сайті Верховної Ради України з’явився текст законопроєкту
про множинне громадянство, який подав президент Володимир Зеленський.

Законопроєкт, зокрема, пропонує:

  • визначити держави, громадяни яких набувають громадянство України у спрощеному порядку;
  • визначити категорії осіб, які подаватимуть зобов’язання припинити іноземне громадянство для набуття громадянства України;
    документ переглядає підстави для втрати громадянства України;
  • уточнює повноваження державних органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства урегульовує питання можливості подання паспортного документа, строк дії якого закінчився, іноземцями та особами без громадянства, які в установленому законом порядку проходять чи проходили військову службу тощо.
Ольга Степанова

Recent Posts

“Крута колаба”: Борис Джонсон шокував соцмережі відео з українською провідницею

Українські провідниці з "Укрзалізниці" залучили колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона до комічного відео, у якому…

8 хв. ago

ЗСУ опустилися в рейтингу найсильніших армій світу, а РФ все ще на другому місті (інфографіка)

Збройні сили України на сьогодні посідають 18 сходинку у рейтингу найсильніших армій світу. Минулого року…

17 хв. ago

Українці почали отримувати листи зі штрафами: що відбувається

На поштові скриньки українців невідомі шахраї почали розсилати повідомлення нібито від "господарського суду" певної області,…

25 хв. ago

Брак підготовленої піхоти і тактика просочування ворога: Арестович попередив, що фронт тріщить по швах

Ексрадник Офісу президента Олексій Арестович заявив, що український фронт переживає серйозні труднощі не лише в районі…

31 хв. ago

Черги, затримки та бюрократія: ветеран розповів про знущання МСЕК

В Україні оформлення інвалідності для ветеранів стало надзвичайно складним і тривалим процесом. Ветеран Ігор Салій…

34 хв. ago

В Україні суттєво подорожчає інтернет: що відомо наразі

З 1 жовтня в Україні збираються виключити інтернет-провайдерів зі спрощеної системи оподаткування (ССО). Про це написала народна депутатка України…

43 хв. ago