В Україні різко зросла кількість банкрутів серед громадян: названі причини

Як повідомляє Опендатабот, за даними Верховного суду України наразі відкрита 651 справа про банкрутство людей. Це більше, аніж за весь минулий рік: тоді розглядалось 575 таких справ.

Справ побільшало майже вдвічі за останні 4 місяці цього року. Найчастіше просять визнати себе неплатоспроможними люди віком від 25 до 45 років – це 64,1% банкрутів. Ще 28,7% припадає на осіб старше 45 років. 51% банкрутів – жінки, ще 48% припадає на чоловіків.

Найбільше банкрутів у столиці: 95 справ або ж 15% від загальної кількості. Наслідує Київщина: 58 або 9%. Замикає топ Дніпропетровщина із 53 справами – це 8% від загальної кількості. 

Адвокат, арбітражний керуючий, фахівець з питань банкрутства Денис Лихопьок вважає, що нинішня динаміка, скоріш за все, є “відкладеним попитом”, аніж стрімким зростанням, обумовленим якимось одним фактором.

“Варто розуміти, що на початку повномасштабної війни людям було не до того, аби розбиратися із боргами – в пріоритеті опинились питання виживання. Водночас понад рік діяв мораторій на стягнення більшої частини боргів у виконавчих провадженнях. Вже після того, як цей мораторій було скасовано, приватні та державні виконавці нагадали боржникам про їх зобовʼязання. Це й могло стати тією рушійною силою, яка спонукала людей шукати рішення у погашенні боргів через процедуру неплатоспроможності”, – пояснює експерт.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Мобілізація за випадковим принципом: як працює новий алгоритм розсилки повісток

Кабінет Міністрів України затвердив новий порядок розсилання повісток, згідно з яким кожен військовозобов'язаний може отримати…

6 хв. ago

Вже не корейці, а буряти: як Росія спробує використати війська КНДР

Військові з КНДР вже навчаються на російських полігонах. Поки ні Росія, ні Північна Корея не…

8 хв. ago

У бункері «Хезболли» у Бейруті знайдено золото на $500 млн – генерал ЦАХАЛу

У бункері «Хезболли», розташованому під лікарнею «Ас-Сахель» у бейрутському районі Дахія зберігається щонайменше півмільярда доларів…

26 хв. ago

На Одещині ТЦК відмовив багатодітному батьку у відстрочці: що вирішив суд

В Одеській області ТЦК та СП відмовив у відстрочці колишньому військовослужбовцю, який є батьком трьох дітей. Одеський…

35 хв. ago

Нардепка підказала, за кого треба взятися після прокурорів із фейковою інвалідністю

Народна депутатка України, заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів Ольга Василевська-Смаглюк переконана, що…

43 хв. ago

Температура повітря коливатиметься: якої погоди чекати 23 жовтня

Протягом 23 жовтня у Києві та області очікується прохолодна погода. Стовпчики термометрів піднімуться максимум до +14…

50 хв. ago