Переселенці повертаються на окуповані території. Лідерка «слуг» назвала причину

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк прокоментувала заяву омбудсмена Дмитра Лубінця, у якій він заявив, що переселенці через соціально-економічні труднощі повертаються у прифронтові міста та на тимчасово окуповані території. За словами Шуляк, держава не впоралася із політикою підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

«Фактично державна політика в питанні підтримки ВПО повністю провалена і як фіговий листок прикривається копійчаними виплатами. Головна і базова потреба ВПО – це власне житло. Допомогти мали б дві державні програми – єВідновлення та єОселя. Більше того, вони навіть синхронізовані: сертифікат можна використовувати як перший внесок за іпотекою. Звучить потужно, але це тільки на папері», – йдеться у дописі.

Як пояснює нардепка, державна іпотечна програма єОселя нібито недоступна для ВПО, і «лише одиниці змогли нею скористатися».

«єВідновлення на 2025 рік взагалі не передбачає державного фінансування, тільки відносно невеликі кошти від міжнародних донорів. Та й навіть якби вони були, виплат за житло на ТОТ за програмою єВідновлення, незважаючи на успішний Мелітопольський експеримент, немає. Коли будуть? Ніхто не знає», – зауважила політикиня.

Шуляк додала, що в цей час окупанти розгортають масштабну інформаційну кампанію. «Звісно, в цій кампанії більше брехні, але вже зараз пропонується по 45 тис. рублів компенсації за квадратний метр зруйнованого житла. А ми тим часом проводимо безкінечні форуми щодо повернення українців із-за кордону», – йдеться у публікації.

Депутатка додала, що варто змінити підхід до питання ВПО, аби Україна не отримала частину суспільства, яка «буде сповнена ненавистю до всіх, людей, які у власній країні стали непотрібними». 

Нагадаємо, в Україні зменшується кількість ВПО, оскільки через соціально-економічні труднощі на новому місці вони повертаються у прифронтові міста та на тимчасово окуповані території. Про це заявив омбудсмен Дмитро Лубінець. 

«Держава має прямо казати, на яку грошову допомогу людина може розраховувати, щоб вона мала впевненість у своєму майбутньому», – вважає омбудсмен.

До слова, з 1 вересня українським переселенцям почали нараховувати грошову допомогу по-новому – з урахуванням їхнього майнового стану.

Романчук Микола

Recent Posts

Експерти назвали найбезпечнішу для туристів країну світу

Вирушаючи у нову подорож, тепер туристи дедалі частіше задумуються про свою безпеку. Останнє дослідження визначило…

7 хв. ago

На економіку Росії чекає обвал: що прогнозують аналітики — Bloomberg

Зростання економіки Росії під час війни досягло свого піку. Наступного року аналітики прогнозують державі-агресорці різкий…

19 хв. ago

Руслан Кравченко стане новим генпрокурором – фаворит Офісу президента замінить Андрія Костіна

Офіс президента вже визначив, хто замінить Андрія Костіна на посаді генерального прокурора. Джерела ЗМІ стверджують, що…

28 хв. ago

Водіїв настрахали: які автомобілі викрадають найчастіше

Як повідомляє МВС, з початку 2024 року в Україні було викрадено 765 автомобілів, найчастіше викрадають…

48 хв. ago

Оце так почалося: за дописи у Viber уже штрафують

Личаківський районний суд Львова визнав винною місцеву підприємицю в дрібному хуліганстві за нецензурну лексику у…

55 хв. ago

На війну можуть забрати ще мільйони чоловіків: скільки ще їх лишилося в Україні

В Україні тривають мобілізаційні процеси в рамках яких до лав Збройних сил України призивають військовозобов'язаних.…

1 годину ago