Мобілізація за випадковим принципом: як працює новий алгоритм розсилки повісток

Кабінет Міністрів України затвердив новий порядок розсилання повісток, згідно з яким кожен військовозобов’язаний може отримати документ не лише особисто, але й через поштове відділення. Це нововведення вже впроваджене і стосується всіх громадян, незалежно від того, чи оновили вони свої облікові дані, чи ні.

В основі цього рішення — електронна система “Оберіг”, яка автоматично обирає військовозобов’язаних для вручення повісток.

Це суттєво змінює правила для багатьох українців. Тепер уникнути виклику на військову службу, просто не проживаючи за місцем реєстрації або не оновлюючи дані, більше не вийде. У кожному випадку пошта залишить повідомлення у вашій скриньці про те, що повістка чекає на вас у відділенні. Ви маєте три дні, щоб її отримати.

Відділення Укрпошти

Нова постанова Кабміну № 560 чітко регулює процес отримання повісток. Якщо ви її не заберете протягом трьох днів, вас все одно вважатимуть оповіщеним. Це означає, що навіть якщо ви не отримали листа, але він був надісланий і підтверджено його доставку, ви не зможете уникнути мобілізації.

Три варіанти розвитку подій:

  1. Отримання повістки особисто: Це найбільш прозорий спосіб. Ви особисто підписуєте документ і підтверджуєте свою готовність виконати вимоги ТЦК.
  2. Відмова від отримання: Навіть якщо ви відмовляєтеся отримати повістку на пошті або під фіксацію, вважається, що ви все одно оповіщені.
  3. Відсутність на місці проживання: Якщо поштовий працівник встановить, що ви не проживаєте за вказаною адресою, це також буде підтвердженням того, що ви оповіщені.

Якщо ви підписали повістку, але з якихось причин не можете прийти до військкомату, потрібно сповістити ТЦК протягом трьох днів та обґрунтувати свою відсутність. Це може бути хвороба, стихійні лиха, воєнні дії або смерть близького родича. Проте, за новими правилами, ви зобов’язані з’явитися не пізніше, ніж через сім днів після дати, вказаної у повістці.

Нові правила означають, що більшість військовозобов’язаних більше не зможуть уникати повісток через відсутність за місцем реєстрації.

Романчук Микола

Recent Posts

Секретний інгредієнт страви “номер 40”: як ресторан готував піцу із кокаїном

Німецька поліція зробила неймовірне відкриття під час рейду до піцерії в місті Дюссельдорф з позицією…

8 хв. ago

Капітана Гладкого остаточно усунуто з посади начальника штабу Сил безпілотних систем

Капітан першого рангу Роман Гладкий, якого було призначено цього літа начальником штабу командування Сил безпілотних…

23 хв. ago

У Німеччині хочуть позбавити українських біженців громадянської допомоги

Сьогодні міністр фінансів Крістіан Лінднер заявив, що українцям незабаром перестануть виплачувати громадянську допомогу (Bürgergeld). Воно…

32 хв. ago

Російський олігарх володів курортом в Італії, хоча щодо нього ввели санкції – FT

У власності російського олігарха Муса Базаєва був один з італійських курортів навіть після того, як…

41 хв. ago

У договорі між КНДР та Росією був секретний пункт про відправку військ, – WSJ

Влітку президент Росії Владімір Путін і лідер КНДР Кім Чен Ин підписали двосторонній договір. Він,…

49 хв. ago

Окупанти зайшли в Селидове і вже розвішують свої прапори — аналітик Bild (карта)

Російські окупаційні війська увійшли до міста Селидове Донецької області, яке українські захисники успішно обороняли з…

49 хв. ago