Чому помилки — це шлях до успіху: мозок можна натренувати, як м’язи

Викладання математики часто викликає у дітей страх та невпевненість, адже багато хто вважає, що ця наука “не для них”. Макке Леппенен, вчитель і освітній експерт з Фінляндії, пропонує підхід, який допомагає дітям подолати цей страх і повірити у свої можливості.

Він порівнює мозок із м’язом, який можна тренувати, навіть якщо учень чогось не вміє зараз, він може навчитися, якщо спробує. Головне — не боятися помилок.

Школярі на уроці

Леппенен рекомендує вчителям фокусуватися не лише на правильних відповідях, але й на самому процесі. Помилки – це не привід для розчарування, а можливість навчитися. Педагог радить хвалити дітей за їхні зусилля та відзначати сильні сторони під час розв’язування задач, навіть якщо результат не зовсім правильний. За його словами, важливо підкреслювати креативність і правильні ідеї учнів, допомагаючи їм розвивати мислення.

Школа, вчитель, уроки / фото: Pinterest

Особливу увагу Леппенен звертає на те, щоб вчителі уникали підтримки “фіксованого мислення”. Наприклад, не варто говорити дітям, що у когось є “природні” здібності до математики, адже це може викликати відчуття неповноцінності в інших учнів. Замість цього краще коментувати роботу учня і його нові навички, а не здібності.

Також важливо, щоб вчителі не боялися визнати власні помилки чи прогалини у знаннях, особливо коли справа стосується новітніх технологій, у яких діти часто більш обізнані. Це не тільки зближує вчителів з учнями, але й допомагає дітям зрозуміти, що вчитися можна завжди, незалежно від віку.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Хто отримує повістки поштою та як формуються списки, пояснили в ТЦК

Начальник адміністративного відділу районного ТЦК у Києві Олег Коротченко пояснив, як формуються списки військовозобов’язаних та…

5 хв. ago

Офісні fashion-тренди сезону осінь-зима 2024-2025: як створити сучасний образ

Офісна мода завжди вражала своєю здатністю поєднувати стиль і комфорт, але в 2024-х-2025-х роках це…

17 хв. ago

Британські аналітики пояснили, чому Трамп перемагає

На виборах президента вимальовується перевага Дональда Трампа над Камалою Гарріс. Британські аналітики Solid Info вважають причиною те,…

26 хв. ago

Рожевий рай: жінка перетворила свій старий будинок на мрію для Барбі

Джеймі Лі перетворила свій старий "нудний" будинок на справжній рожевий рай. Жінка підібрала не лише…

35 хв. ago

Знадобиться взимку: як дізнатися, коли помре акумулятор вашого авто

Водії не люблять автокомпоненти, які відмовляють зненацька, без попередження – хоча часто самі винні у…

44 хв. ago

Мобілізаційний вік в Україні можна знизити хоч до 12-14 років – Корчинський

Лідер партії "Братство" Дмитро Корчинський заявив, що мобілізаційний вік в Україні можна знижувати до 14 років у…

55 хв. ago