Якою може бути пенсія, якщо є лише 15 років стажу: відповідь експерта

Пенсіонери, які мають лише 15 років стажу, мають право на повноцінну пенсію. Ми запитали в експерта, від чого залежить її розмір, яка буде пенсія, якщо є 15 років стажу, а також у разі, якщо страховий стаж менший або його немає зовсім.

Яка буде пенсія, якщо стаж 15 років

Щоб отримати повноцінну пенсію в Україні, у 2024 році необхідний такий страховий стаж:

  • від 31 року – щоб вийти на пенсію в 60 років;
  • від 21 до 31 року – щоб вийти на пенсію в 63 роки;
  • від 15 років до 21 року – щоб вийти на пенсію в 65 років.

Страховий стаж – це період, за який було сплачено внески до Пенсійного фонду України, починаючи з 1 січня 2004 року. До цього часу як страховий стаж враховується трудовий стаж – період роботи, який підтверджено записами в трудовій книжці або іншими документами.

Тобто, якщо в 65 років у пенсіонера є хоча б 15 років страхового стажу, то він має право на мінімальну пенсію.

Мінімальний розмір пенсії за стажу від 15 років до 21 року у віці 65 років у 2024 році в Україні становить 2 361 гривню, максимальний – 23 610 гривень. На розмір цієї пенсії впливає не тільки стаж, а й те, яким було співвідношення зарплати людини із середньою зарплатою по Україні.

Наприклад, як пояснив експерт із пенсійних питань і колишній працівник Пенсійного фонду України Сергій Коробкін, якщо людина має 15 років стажу, то розмір її пенсії в 65 років дорівнюватиме 15% від середньої зарплати по Україні.

Сьогодні при призначенні пенсій враховується середня зарплата за три попередні роки – 13,5 тисяч гривень, і якщо брати 15% від неї, – то це і виходить та ж сама мінімальна пенсія (2 361 грн – ред.),

– каже експерт.

За словами Сергія Коробкіна, щоб отримувати більшу пенсію, треба мати зарплату в розмірі щонайменше 40 тисяч гривень – при такій пенсія може бути приблизно 15 тисяч гривень: “Але й такі виплати можливі тільки за умови, що в людини є 35 років стажу, а не 15. Якщо стажу всього 15 років, то все нівелюється”.

Згідно з українським законодавством мінімальна пенсійна виплата не може бути меншою за прожитковий мінімум, який сьогодні затверджено на рівні 2 361 гривень. Тобто, будь-яку пенсію дотягують до цього показника. За словами експерта, трапляються випадки, коли людина, яка має 15 років стажу, отримує під час виходу на пенсію мінімальну, а та, яка пропрацювала офіційно 40 років, – може отримати пенсію в 3 тисячі гривень. Різниця у виплатах дуже невелика, і в цьому є несправедливість.

Яка буде пенсія, якщо немає стажу навіть 15 років

Яка буде пенсія, якщо стаж 5 років або, скажімо, 12 років? Тим, у кого немає стажу навіть 15 років, держава під час виходу на пенсію в 65 років гарантує виплату в розмірі прожиткового мінімуму – це називається соціальна пенсія. Призначають її тим, у кого немає права на повноцінну пенсію, і такі виплати людина може отримувати до кінця життя, якщо не здатна фізично працювати, утримувати себе і не має інших доходів.

“Якщо в людини нульовий дохід, то їй виплачуватимуть 100% прожиткового мінімуму – 2 361 гривню”, – каже експерт. – “Якщо людина заробляє, – наприклад, працює сторожем і отримує якусь копійку, але менше, ніж 2 361 гривня, то держава доплачує їй, щоб дохід став таким, як прожитковий мінімум”.

Романчук Микола

Recent Posts

В Росії підлітки підпалили військовий вертоліт Мі-8 і не отримали обіцяну винагороду

В Омську двоє підлітків підпалили вертоліт на місцевій авіабазі. Йдеться про військовий Мі-8. За це невідомі…

7 хв. ago

Обмеження скасовуються: у Києві покращилася якість повітря

У Києві нормалізувалася якість повітря, наразі спостерігається низький рівень забрудненості. Про це повідомила КМДА. Станом на 15:00 23…

16 хв. ago

Метро на Виноградар обійдеться на 8 млрд грн дорожче, ніж планувалося – Держаудитслужба

Унаслідок бізнес-схем недоброчесного підрядника АТ «Київметробуд» та бездіяльність столичної влади призвели до відтермінування будівництва важливої транспортної…

24 хв. ago

Мобілізація 2024: які є правила огляду ВЛК, — юрист

Для мобілізації в Україні військовозобов’язаний має отримати статус придатності, який визначає військово-лікарська комісія (ВЛК). У нюансах цієї…

32 хв. ago

В Україні розпродують нерухомість банків: список назв

В Україні планують продавати на аукціоні майно низки банків, що ліквідуються. Торги заплановані на 7…

41 хв. ago

Інопланетяни, схоже, приречені: позаземні цивілізації загубить те саме, що й людство

Середні глобальні температури Землі неухильно зростають із часів промислової революції. Дані Національного агентства океанічних та…

49 хв. ago