Якою може бути пенсія, якщо є лише 15 років стажу: відповідь експерта

Пенсіонери, які мають лише 15 років стажу, мають право на повноцінну пенсію. Ми запитали в експерта, від чого залежить її розмір, яка буде пенсія, якщо є 15 років стажу, а також у разі, якщо страховий стаж менший або його немає зовсім.

Яка буде пенсія, якщо стаж 15 років

Щоб отримати повноцінну пенсію в Україні, у 2024 році необхідний такий страховий стаж:

  • від 31 року – щоб вийти на пенсію в 60 років;
  • від 21 до 31 року – щоб вийти на пенсію в 63 роки;
  • від 15 років до 21 року – щоб вийти на пенсію в 65 років.

Страховий стаж – це період, за який було сплачено внески до Пенсійного фонду України, починаючи з 1 січня 2004 року. До цього часу як страховий стаж враховується трудовий стаж – період роботи, який підтверджено записами в трудовій книжці або іншими документами.

Тобто, якщо в 65 років у пенсіонера є хоча б 15 років страхового стажу, то він має право на мінімальну пенсію.

Мінімальний розмір пенсії за стажу від 15 років до 21 року у віці 65 років у 2024 році в Україні становить 2 361 гривню, максимальний – 23 610 гривень. На розмір цієї пенсії впливає не тільки стаж, а й те, яким було співвідношення зарплати людини із середньою зарплатою по Україні.

Наприклад, як пояснив експерт із пенсійних питань і колишній працівник Пенсійного фонду України Сергій Коробкін, якщо людина має 15 років стажу, то розмір її пенсії в 65 років дорівнюватиме 15% від середньої зарплати по Україні.

Сьогодні при призначенні пенсій враховується середня зарплата за три попередні роки – 13,5 тисяч гривень, і якщо брати 15% від неї, – то це і виходить та ж сама мінімальна пенсія (2 361 грн – ред.),

– каже експерт.

За словами Сергія Коробкіна, щоб отримувати більшу пенсію, треба мати зарплату в розмірі щонайменше 40 тисяч гривень – при такій пенсія може бути приблизно 15 тисяч гривень: “Але й такі виплати можливі тільки за умови, що в людини є 35 років стажу, а не 15. Якщо стажу всього 15 років, то все нівелюється”.

Згідно з українським законодавством мінімальна пенсійна виплата не може бути меншою за прожитковий мінімум, який сьогодні затверджено на рівні 2 361 гривень. Тобто, будь-яку пенсію дотягують до цього показника. За словами експерта, трапляються випадки, коли людина, яка має 15 років стажу, отримує під час виходу на пенсію мінімальну, а та, яка пропрацювала офіційно 40 років, – може отримати пенсію в 3 тисячі гривень. Різниця у виплатах дуже невелика, і в цьому є несправедливість.

Яка буде пенсія, якщо немає стажу навіть 15 років

Яка буде пенсія, якщо стаж 5 років або, скажімо, 12 років? Тим, у кого немає стажу навіть 15 років, держава під час виходу на пенсію в 65 років гарантує виплату в розмірі прожиткового мінімуму – це називається соціальна пенсія. Призначають її тим, у кого немає права на повноцінну пенсію, і такі виплати людина може отримувати до кінця життя, якщо не здатна фізично працювати, утримувати себе і не має інших доходів.

“Якщо в людини нульовий дохід, то їй виплачуватимуть 100% прожиткового мінімуму – 2 361 гривню”, – каже експерт. – “Якщо людина заробляє, – наприклад, працює сторожем і отримує якусь копійку, але менше, ніж 2 361 гривня, то держава доплачує їй, щоб дохід став таким, як прожитковий мінімум”.

Романчук Микола

Recent Posts

Україна отримає три пускові установки Patriot від Нідерландів

Нідерланди планують поставити “дуже скоро” пускові установки для системи Patriot в Україну. Всього мають передати три…

33 хв. ago

Як часто можна їсти сосиски та які купувати, щоб не нашкодити здоров’ю

Як часто можна їсти сосиски без ризику для здоров’я? З чого роблять цей продукт? Як вибрати хороші…

35 хв. ago

Південь Африки завалило снігом: кучугури до 2 метрів (фото)

До Африки прийшла справжня зима, там зафіксовано сильний снігопад. Місцями кучугури досягали до двох метрів.…

38 хв. ago

Учені виявили ознаки води по всій поверхні Місяця

Згідно з новим аналізом мінералогічних карт, вода і гідроксил - ще одна молекула, що складається…

55 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерти озвучили головні причини

Ціни на хліб зростатимуть. Це може статися через здорожчання вартості виробництва.  Неврожай може стати основною…

57 хв. ago

ДБР викрило посадовця Мін’юсту, який за хабарі змушував працювати в’язнів

Правоохоронці затримали керівника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. За версією слідства, він за грошову винагороду…

1 годину ago