Скільки старшокласників ходять до репетиторів: дані опитування

Половина учнів 10-11 класів користується послугами репетиторів, йдеться у дослідженні Київського міжнародного інституту соціології, яке було презентоване 23 вересня 2024 року на освітньому форумі «Профільна: якою буде реформа старшої школи». З тих, хто ходить на додаткові заняття, 43% пояснюють своє рішення тим, що середня школа дає їм недостатні знання для вступу у виш. Ще 7% респондентів вказують на те, що недостатніми знання вважають їхні батьки.

Водночас 71% опитаних вказали на недостатню роль школи у професійній орієнтації випускників. З них 56% зазначали, що школа ніяк не вплинула на їхній вибір професії.

67% учнів 10-11 класів хотіли би отримувати у школі знання, які знадобляться їм у житті, а 63% прагнуть самостійно обирати предмети навчання. 57% старшокласників воліли б зменшити кількість навчальних дисциплін, 54% хотіли б вивчати тільки ті предмети, які їм подобаються, а 53% осучаснили б шкільні навчальні кабінети та лабораторії. Водночас на потребу обирати самостійно предмети навчання вказали 50% батьків, а отримання умінь та навичок, які знадобляться у житті, як пріоритет визначили 48% батьків, проінформували соціологи.

Загалом батьки, стверджують у КМІС, вказують на чотири головні проблеми середньої школи: діти переобтяжені уроками, вчителі не адаптують свої методики до сучасних потреб, навчання не орієнтоване на практику, підручники є старими та нецікавими.

При цьому абсолютна більшість батьків та учнів підтримують ідею профільного навчання дітей у старших класах. Серед батьків учнів 10-11 класів таких налічується 85%, також і 85% старшокласників виступає за профільне навчання.

Натомість серед батьків учнів п’ятих-шостих класів профільне навчання імпонує 78% респондентів. При цьому третина  таких батьків взагалі не розуміє суть шкільної реформи, 69% розуміють тією чи іншої мірою, з них 31% опитаних вказує на те, що розуміє реформу повністю.

Опитування, замовлене міністерством освіти і науки, було проведене у липні 2024 року, вказано у матеріалах КМІС. Опитаними були близько 80 тисяч респондентів кількох категорій – батьки, учні, освітяни та представники місцевої влади.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що міністерство освіти і науки України, міністерство фінансів України та Світовий банк підписали низку угод, які дадуть можливість фінансувати Нову українську школу (НУШ) упродовж трьох років на суму 415 млн. доларів. Про це йдеться на сайті МОН. 

Романчук Микола

Recent Posts

Ірландці проти програми допомоги біженцям: що сталося

Уряд Ірландії розглядає можливість зміни виплат у розмірі 800 євро, що видаються громадянам за прийом…

3 хв. ago

Ця акула живе 400 років: чому її ДНК може навчити людство

Акули можуть танцювати, бути непереможними хижаками або стати джерелом знань про тривалість життя. Міжнародна група вчених…

7 хв. ago

Нові вікові обмеження для водіїв в Україні: кого позбавлять керування авто

В Україні планують запровадити нові вікові обмеження для водіїв. Відповідний законопроєкт №8082 вже подано до Верховної Ради.…

10 хв. ago

Польща оголошує війну: “Іноді доводиться обирати”

Бобри набули неабиякої популярності в польських ЗМІ після заяви прем'єр-міністра Дональда Туска про необхідність боротьби…

16 хв. ago

Імітація атаки: російський шахед пролетів поблизу Хмельницької АЕС

Вночі 22 вересня поруч з майданчиком Хмельницької АЕС був зафіксований проліт ударного безпілотного апарату. Про…

19 хв. ago

Мобілізація чоловіків 49+: все різко змінилося – запровадили особливе розпорядження

Чоловіки віком 50-60 років можуть бути мобілізованими лише за окремим мобілізаційним розпорядженням. Про це повідомив…

36 хв. ago