Не ТЦК, і навіть не пошта: хто може вручити повістку прямо вдома

В Україні під час загальної мобілізації питання вручення повісток є одним із найважливіших. Зокрема, як зазначає адвокатка юридичної компанії “Riyako&Partners” Катерина Аніщенко, повістки можуть вручатися не тільки представниками територіальних центрів комплектування, а й іншими уповноваженими особами, зокрема представниками органів місцевої влади, місцевого самоврядування, головами ОСББ та житлово-будівельних кооперативів.

Аніщенко підкреслює, що такі дії є цілком законними, але потребують виконання певної процедури. Для того, щоб представники цих органів могли вручати повістки, необхідний відповідний наказ керівника військової адміністрації або начальника ТЦК, який надає конкретній особі таке право.

Вручення повістки, скріншот: YouTube

Також адвокатка зазначає, що повістка набуває юридичної сили тільки після особистого вручення військовозобов’язаному або після отримання документу поштою з підтвердженням. Повідомлення, передане, наприклад, батькам військовозобов’язаного, не має жодних юридичних наслідків до того моменту, поки сам чоловік не розпишеться за її отримання.

Що стосується інформації, зазначеної у повістці, вона може містити основні персональні дані, такі як ім’я, прізвище, по-батькові та дата народження, але це не означає, що процес уже розпочато. Важливо, щоб процес отримання документу був належним чином оформлений, і лише тоді можуть почати діяти санкції за невиконання зобов’язань.

Отже, представники місцевої влади мають право вручати повістки, але сам процес повинен відповідати встановленим законодавчим нормам, і порушення цієї процедури може бути розцінене як порушення прав громадян.

Романчук Микола

Recent Posts

“Подарунок від Путіна”: у РФ скинули касетну авіабомбу над власним містом (відео)

Російські війська скинули авіабомбу з касетними боєприпасами на власний населений пункт. Відповідне відео 23 вересня опубліковано БПЛА-підрозділом Збройних сил…

32 секунди ago

ТЦК отримали всевладдя: не показав документів штраф 25 тисяч – подробиці

Як стало відомо, що ТЦК можуть штрафувати українців на великі суми через те, що ті не показали…

16 хв. ago

Де живуть довгожителі: у якій країні кількість “столітників” встановила новий рекорд

Японія, яка є однією з найбільших економік світу, досягла нового рекорду: більше ніж 95 000…

26 хв. ago

США відмовились знімати обмеження для України на удари по Росії — ЗМІ

Президент США Джо Байден залишив в силі обмеження для України на удари вглиб Росії, водночас Британія веде…

30 хв. ago

У Голосіївському районі чоловік з ножем напав та зґвалтував 23-річну киянку

У Голосіївському районі у підземному переході чоловік з ножем напав та зґвалтував 23-річну киянку. Про це повідомляє пресслужба поліції. …

44 хв. ago

Повістки “Укрпоштою”: хто з чоловіків отримає їх у першу чергу

"Укрпоштою" було надіслано повістки для військовозобов'язаних. Першочергово папірці надсилатимуться тим, хто оновив дані в застосунку "Резерв+".…

46 хв. ago