Деякі пенсіонери можуть отримувати понад 20 тис. грн виплат: хто саме

У 2024 році максимальна пенсія в Україні становить 23 610 грн, і цей розмір залишатиметься незмінним до кінця року. Збільшення пенсій відбулося через підвищення прожиткового мінімуму, а додаткова індексація восени зачепить пенсіонерів віком 70, 75 і 80 років.

Розповідаємо, хто може отримувати максимальну пенсію та який розмір виплат. Одним із головних факторів підвищення пенсій у 2024 році став перегляд розміру прожиткового мінімуму.

Для осіб, які втратили працездатність, цей показник на 2024 рік встановлено на рівні 2361 грн, що є основою для розрахунку мінімальних та максимальних пенсійних виплат. З огляду на те, що максимальна пенсія не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, розмір максимальної пенсії з 1 січня 2024 року зріс до 23 610 грн, що на 2680 грн більше, ніж попереднього року.

Максимальні пенсії в Україні зазвичай отримують державні службовці, працівники місцевого самоврядування, народні депутати, науковці та інші категорії громадян, які мали високий заробіток і великий трудовий стаж. Такі виплати враховують усі можливі надбавки, доплати, підвищення та цільову допомогу. Важливо зазначити, що до цього максимального розміру не входять додаткові виплати для осіб, які мають особливі заслуги перед державою.

Середній розмір пенсії в Україні також зазнав змін. Станом на 1 липня 2024 року середня пенсія для всіх громадян склала 5816 грн, а для пенсіонерів, котрі працюють, – 6216 грн. Це свідчить про певний ріст виплат, однак значна частина пенсіонерів продовжує отримувати низькі пенсії. Так, за даними Пенсійного фонду України, більш ніж 26% пенсіонерів отримують менше 3000 грн на місяць і лише 12,48% отримують понад 10 000 грн.

Хоча максимальний розмір пенсії у 2024 році вже визначено на рівні 23 610 грн, уряд планує провести ще одну індексацію виплат наприкінці року. Це стосуватиметься переважно тих пенсіонерів, які досягнуть віку 70, 75 або 80 років восени чи взимку. Індексація може сприяти додатковому збільшенню виплат для цієї категорії громадян, але максимальний розмір залишиться незмінним, оскільки він визначається на підставі законодавчих норм.

Особливу увагу слід приділити тим пенсіонерам, які проживають за межами України. Для них у 2024 році продовжується обов’язкова процедура ідентифікації для підтвердження права на отримання виплат. Ідентифікація може бути здійснена через дипломатичні установи, особистий кабінет на сайті Пенсійного фонду України або за допомогою відеозв’язку. Важливо вчасно пройти цю процедуру, оскільки в разі її пропуску виплати можуть бути призупинені.

Романчук Микола

Recent Posts

Ізраїль посилює удари по «Хезболлі»: близько 300 загиблих та 1 тис. поранених

У результаті широкомасштабних ізраїльських авіаударів по «Хезболлі» на півдні Лівану загинуло близько 300 осіб і…

11 хв. ago

Були прорахунки в обороні: яке місто може врятувати від окупації лише диво

Існує ризик втрати контролю над Вугледаром, а також загроза оточення українських захисників у місті, повідомив…

15 хв. ago

Можуть безперешкодно перетнути кордон: хто з чоловіків має право виїздити спокійно

В Україні продовжується загальна мобілізація, а також оголошено воєнний стан. Деякі категорії людей можуть бути…

20 хв. ago

150 тисяч і листи в Україну: у США відшукали прощальне звернення стрільця в Трампа (фото)

Американець Раян Веслі Раут, затриманого з рушницею в руках після замаху на кандидата в президенти…

22 хв. ago

Реформа освіти в Україні: учні вчитимуться 12 років

У 2027 році українська система освіти переживе суттєві зміни, адже Міністерство освіти і науки України…

25 хв. ago

З чим найкраще носити джинси восени 2024-го: п’ять стильних образів на кожен день

Джинси ніколи не вийдуть з моди, адже цей універсальний предмет гардеробу давно перейшов до розряду…

37 хв. ago