Чи має право ТЦК затримувати людей на вулицях: пояснення юристки

З посиленням мобілізації в Україні почастішали випадки затримання військовозобов’язаних представниками ТЦК просто на вулицях – звідти їх везуть на проходження ВЛК й одразу мобілізують.

Юристка Орися Швець пояснила виданню Новини.LIVE, чому ТЦК не мають права затримувати людей.

Затримання групою оповіщення ТЦК є законним тільки в тому випадку, якщо таке затримання здійснює працівник поліції. Окрім цього, мають бути підстави, зазначає Швець.
“Припустимо, у вас немає військово-облікового документа. Також, якщо вам вручали повістку, а ви від неї відмовились, вас можуть затримати. Або ви відмовилися прослідкувати до ТЦК, у вас було виявлено якісь порушення, наприклад, несходження даних в “Резерв+” чи ви перебуваєте в розшуку”, — каже Швець.

Зі слів юриста, таке затримання може здійснювати тільки працівник поліції — саме він має скласти протокол про адміністративне затримання.

“Ви повинні розуміти, що ви маєте право на адвоката, право не давати пояснення, і знову ж таки розуміти, що якщо немає протоколу про адміністративне затримання, ви не вважаєтесь особою, яка є затримана”, — наголосила юристка.

Нагадаємо, адвокат Роман Сімутін заявив, що лише фото- та відеофіксація можуть підтвердити незаконність дій представників ТЦК. Він пояснив, що хоча співробітники ТЦК мають право перевіряти документи військовозобов’язаних у громадських місцях, вони не можуть примусово доправляти чоловіків до територіального центру комплектування. Сімутін також розповів, чи дозволено знімати такі дії на камеру.

Романчук Микола

Recent Posts

Повітряні кулі зі сміттям довели Південну Корею до сказу: країна сипле серйозними погрозами

Південна Корея попередила сусідню КНДР про можливі військові дії в тому випадку, якщо Пхеньян продовжить запускати…

4 хв. ago

Заробили понад три млн грн. У Тернополі затримано чоловіків, які переправляли ухилянтів за кордон

У Тернополі правоохоронці викрили злочинне угруповання, яке за $10 тис. переправляло чоловіків у Молдову. Про…

11 хв. ago

Telegram передаватиме правоохоронцям контактні дані зловмисників: деталі

Щоб утримати зловмисників від зловживання пошуком Telegram, компанія оновила умови використання та політику конфіденційності застосунку. Про…

20 хв. ago

Скільки старшокласників ходять до репетиторів: дані опитування

Половина учнів 10-11 класів користується послугами репетиторів, йдеться у дослідженні Київського міжнародного інституту соціології, яке було презентоване 23…

29 хв. ago

Суд заочно заарештував нардепа-втікача: його мільйони відібрала держава

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту народного депутата, якого підозрюють у хабарництві. Рішення ухвалили заочно,…

37 хв. ago

Без “дідів” у війську?: ЗСУ ухвалили рішення про мобілізацію чоловіків 50-60 років

Чоловіки від 50 до 60 років, які наразі підлягають мобілізації, в подальшому можуть бути мобілізовані…

50 хв. ago