Російський Telegram лякає Київ радіаційною хмарою з Чорнобильської АЕС

У російському сегменті Telegram ширяться тривожні повідомлення про нібито викид радіоактивних елементів на Чорнобильській АЕС. Пропагандисти повідомляють, що хмара радіаційного пилу рухається до Києва. Мовляв, про це навіть свідчить напрямок вітру.

Ці повідомлення супроводжуються фото спеціальної мапи, яка, за словами російських брехунів, показує рух радіоактивної хмари у бік української столиці. Аналітики проєкту StopFake спростували черговий закид ворога, який спрямований на те, щоб посіяти паніку серед українців.

Розслідувачи цих заяв встановили, що радіаційний фон у Києві та околицях станом на 22 липня 2024 року перебуває в межах норми. Державна служба України з надзвичайних ситуацій також не підтверджувала інформацію про викид. Ба більше, жодні українські медіа не повідомляли про цю новину.

А фото, яке використали у фейковій публікації, взяте зі стоку — насправді воно показує дані щодо щільності забруднення плутонієм у 30-кілометровій зоні ЧАЕС станом на 2000 рік. Для своєї чергової вигадки росіяни скористалися новинами про аварію на Ростовській АЕС у Росії, хоча наразі немає жодної точної інформації, яка б підтверджувала, що на російській АЕС сталося щось серйозне.

І ось після появи цієї інформації 19 липня сотні російських Telegram-каналів взялися розкручувати фейк, що нібито аварія сталася в Україні, і що це все “брудна бомба Зеленського”. Саме ж фото взяли зі стоків, і на ньому – дані щодо щільності забруднення плутонієм у 30-кілометровій зоні ЧАЕС.

Такі наративи, по-перше, націлені на нівелювання інформаційного шуму щодо подій в Ростові-на-Дону. А по-друге, підкріплюють російський дезінформаційний наратив про хаос і відсутність контролю в Україні над критичною інфраструктурою.

Росіяни запускають фейки про радіацію з Чорнобильської АЕС

Викид фейків про радіацію для росіян – найулюбленіший

Вкид про загрозу радіації, для росіян – не новий. У липні російські пабліки повідомляли про витік радіації у результаті аварії на своїй же, Ростовській АЕС. Але ця інформація не підтвердилася. Щоправда, українська розвідка повідомляла, що повністю виключати такого розвитку подій не може, бо Росія є державою закритого типу, де часто приховують інформацію про різні техногенні катастрофи, як це і було, приміром, з аварією на Чорнобильській АЕС.

Вранці 19 липня по всій Росії поширилися повідомлення про аварію на Волгодонській атомній електростанції у Ростовській області. За даними російських джерел, спостерігався викид радіоактивної хмари, яка рухалася у бік Волгограда. У деяких джерелах йшлося про викид радіоактивних ізотопів потужністю до 1,5 мільйона кюрі.

Також у травні 2023 року росіянам з телеекранів розповідали, що українці й поляки панікують через підвищений рівень радіації та не знають куди тікати. Влада Росії видумала ще один “хорор” для своїх громадян про те, що на заході України нібито зафіксували підвищений рівень радіації після вибухів у Хмельницькому. Що начебто після пожежі утворилась величезна радіоактивна хмара, яка накрила окрім Хмельниччини ще й Львівщину, Тернопільщину та Франківщину. А далі – посунула на Польщу. Автором “казки про радіацію” виявився Микола Патрушев, секретар Ради безпеки Росії.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

2 години ago